Сьогодні, 2 червня, кілька десятків торговців вийшли на протест. Продавці з вулиці Шевченка у Рівному просять дозолити їм продавати товар з прилавків. Кажуть, ринки повідкривали, а їм чомусь міська влада працювати не дозволяє. Люди у розпачі бо вже 3 місяці без роботи і не мають за що жити. Готові до кардинальних дій. А саме працювати без дозволу, або перекривати дорогу у Рівному.

 Надія Михайлова дістає ящики з товаром з під прилавка. Цибуля - сіянка. Продати її не може, адже торгівля на вулиці Шевченка заборонена.

"Тут у мене кілька ящиків сіянки і ще 10 мішків лежить у підвалі. Я на тисяч 7-8 гривень сіянки маю, вже мені її немає де подіти, вже мені треба її викинути", розповідає вона.

Жінка не приховує сліз. Товар пропадає. Вже 3 місяці без роботи. Не має за що жити і платити за орендовану квартиру.

"Не має статистики, що захворіла людина на ринку. Чому вона тут має захворіти людина, якщо я стою під відкритим небом. Це у мене поганий ларьок? Подивіться. Я ж не торгую із землі", - каже пані Надія.

Таких як Надія - ще 3 сотні людей. Всі вони працюють на ринку, вулиці Шевченка у Рівному. Сьогодні, 2 червня, зібрались аби висловити свій протест.

"3 місяці ми на карантині, це ця дорога, з іншого боку і там де квіти. Це 300 людей які торгували, які доставляли нас, товар. Ми всі залишились без роботи і вже 3 місяці не отримуємо зарплати", - каже Наталія Мельник.

"У мене є родина 4 людей. Дружина і 2 дітей. Меншій дитині 1.2 місці. Треба купляти памперси. Всіх треба кормити, комуналка. Це все ніхто не знімав. Ми самі собі здобуваємо на прожиття, ні в кого нічого не просимо", - розповідає Олександр Гай, який торгує на вулиці Шевченка.

Торговців обурює, що поруч ринки працюють. Вони ж мають статус "ярмарки" і їм продавати товар не дозволяють. Вже не один раз ходили у міську раду за дозволом на роботу.

"Я розчарую всіх. В карантин вони точно торгувати не будуть. Більше того ми плануємо вулицю Шевченка зробити проїздною. Тому торгівлі там у перспективі не буде ніякої, - відповів міський голова Рівного Володимир Хомко.

Людям пропонують торгувати у межах центрального продуктового ринку.

Торговці не погоджуються. Кажуть, продавати продукти серед одягу безглуздо. А у критому ринку не можливо.

Люди обурені. Пішли на протест під стіни облдержадміністрації. Вимагають, аби їм дозволили працювати на давно облаштованих місцях.

До протестувальників вийшли заступники голови облдержадміністрації. Повідомили, що вплинути на ситуацію не можуть. Бо рішення приймає місто. Нагадали й про високу захворюваність на короновірус. Рівне нщина входить у трійку областей лідерів по COVID. Зараз в області 1828 хворих.

Втім пообіцяли посприяти у роботі ринку у розмові з міською владою. Люди здаватись не збираються. Кажуть, протести не припинять. Або торгуватимуть без дозволу.

"Я 15 років торгую на Шевченка, чому я маю звідти йти? Я плачу за місце, я зробила прилавок за 15 тисяч. Куди мені йти. Чому я маю кидати своє робоче місце бо комусь дорога треба! Кому я платила всі ці місяці", - каже пані Людмила.