29 травня у Рівненській ОДА відбувся традиційний онлайн брифінг. Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко та головний санітарний лікар області Роман Сафонов відповіли на запитання, які наразі хвилюють жителів області.

Модерував захід начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

Основні меседжі брифінгу:

  • Епідеміологи прогнозують подальше зростання захворюваності на Covid-19. У іншому разі, відбулося б відновлення роботи громадського транспорту та дитячих садочків.
  • Рівне нський лабораторний центр працює також і у вихідні. У суботу-неділю мобільні бригади проби також доставляють. Графіки досліджень можна переглянути на сторінці закладу у ФБ.
  • Стосовно джерел зараження на Covid-19, то вони різняться. Найбільш поширений шлях зараження – це внутрішньосімейний. Поширеним спостерігається і внутрішньоколективне зараження. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, тому відстежити, хто є джерелом, у більшості випадків – проблемно. Третина – це випадки, коли епідеміологи разом з пацієнтами не можуть визначити шляхи зараження.
  • З початку епідемії в області за рахунок коштів обласного і місцевих бюджетів, а також благодійників закуплено 22 ШВЛ-апарати, з них 14 - за кошти обласного бюджету. Таким чином всі реанімаційні ліжка у медзакладах забезпечені ШВЛ-апаратами.
  • У Дубно померла начальниця відділу культури і туризму. Смерть настала внаслідок загострення пневмонії та онкозахворювання. Тест на Covid-19 показав від’ємний результат.
  • Направлення на проходження ІФА (тестування на антитіла до Covid-19) дає сімейний лікар. Безоплатно такий тест проводять для пацієнтів перед плановою операцією, нацгвардійцям, поліцейським і, періодично, медпрацівникам. Якщо його результат позитивний, то робиться ПЛР-тест для підтвердження і остаточного встановлення діагнозу. Аналіз проводитимуть у 16 закладах області. З наступного вівторка в обласному лабораторному центрі для працівників закладу проводитимуть ІФА-тестування. Якщо захворювання піде на спад, то лабораторний центр також буде проводити такий аналіз для інших категорій. Тим, хто бажає пройти тестування платно, можна це зробити у приватних лабораторіях. Ціни дуже різняться. Якщо понад 150 грн, то варто звертатися в іншу лабораторію. 

Читайте також:Онлайн-брифінг Рівне нської ОДА (29.05.20)