Сьогодні не можна з'являтися в громадських місцях без маски або респіратора. До маски доведеться звикати і, ймовірно, надовго. Уже говорять про те, що носіння засобів респіраторного захисту стане частиною «нової нормальності» після пандемії. Звичайно, не всі цьому раді. Багато хто скаржиться, що шкіра під маскою свербить, на ній виникають роздратування і прищі.

Як маска впливає на шкіру

Якщо надягати її на годину дві - практично ніяк. Але якщо носити маску довше, можливі побічні ефекти. Їх перерахували дослідники з британського Університету Гаддерсфілда.

Роздратування від механічного впливу

Маска повинна щільно прилягати до обличчя. Це означає, що вона здавлює шкіру. Якщо носити захист кілька годин, порушується кровообіг. Шкіра страждає від нестачі харчування, починає лущитися. Ще один момент - маска натирає лице. Через це активізується робота сальних залоз. Епідерміс стає більш жирним, пори забиваються надлишком шкірного сала, що провокує виникнення акне.

Піт

Під маскою обличчя нерідко пітніє. Підвищена вологість створює ідеальні умови для розмноження мікробів. Вони легко проникають в найдрібніші тріщини, що з'явилися на шкірі через постійне тертя. Так виникають запалення.

Алергічні реакції

Одноразові аптечні маски виконані з гіпоалергенних матеріалів. Але якщо ви використовуєте маску з синтетичної тканини, алергічна реакція (контактний дерматит) цілком можлива.

Що робити, щоб під маскою не з'являвся прищі

Ретельно вмивайтеся

Особливо перед тим, як плануєте надіти маску. Чим чистіше шкіра, тим менше ризик, що на ній знайдуться мікроби, здатні викликати висипання.Післе того, як ви зняли маску в кінці дня, теж варто вмитися, щоб прибрати піт і бруд. Використовуйте максимально м'яке гіпоалергенне мило, пінку або гель.

Після вмивання нанесіть зволожуючий засіб

Легкий зволожуючий крем або гель зробить шкіру більш щільною і пружною, допоможе зменшити лущення.

Перед тим, як надіти маску, використовуйте захисний крем

Британські експерти по догляду за шкірою рекомендують зробити це за півгодини до того, як ви надягнете маску в перший раз за день. Наносити крем між змінами масок не обов'язково.

Обробляйте запалення SOS засобами

Засоби для обробки прищів доступні в будь-якій аптеці. Крім того, прищики можна протирати безспиртовим антисептиком, наприклад хлоргексидином. Це дозволить шкірі швидше впоратися з інфекцією. Якщо маска натерла шкіру, нанесіть на пошкоджене місце регенеруючий крем. Його теж порадять в аптеці. Перед тим, як використовувати SOS засіб, ретельно вмивайтеся і промокніть обличчя м'яким рушником. Зверху можна намазати зволожуючим кремом.

  • Регулярно міняйте маску
  • В ідеалі - відразу після того, як вона стала вологою від дихання (зазвичай на це йде 2-3 години): так мікроби не встигнуть розмножитися.
  • Щоб мати можливість замінити маску протягом дня, носіть з собою кілька запасних.
  • Якщо ви використовуєте багаторазову маску, вибирайте правильну тканину
  • Щоб не нашкодити шкірі, матеріал повинен бути:
  • Дихаючим. Тоді лице буде менше пітніти.
  • Добре підійде бавовняна тканина, тонка бавовна або мікрофібра.
  • Періть багаторазові маски після кожного використання
  • Просто покладіть їх в машинку і запустіть прання в гарячій воді з гіпоалергенним миючим засобом. Потім висушіть і при бажанні пропрасуйте праскою. Додатково обробляти маску антисептиками, ефірними маслами і іншими засобами не треба: це може принести більше шкоди, ніж користі.