Двохярусну житлову споруду із двома печами тепер можна побачити в культурно-археологічному центрі «Пересопниця».

У рамках року промоції культурної спадщини з кінця березня 2020 року на території культурно-археологічного центру «Пересопниця» проводилось археологічне дослідження котловану житла XII-XIII століття.

 

В ході цього зроблено реконструкцію житла заможного жителя літописної Пересопниці. Житло реконструйоване за археологічними та етнографічними матеріалами на місці колишнього будинку. Поєднує в собі зрубний підкліт із пічкою «по чорному» та каркасно-стовпову наземну конструкцію. Дах зроблено за принципом гонту. Під час дослідження зафіксовано додаткове житло X ст.

 

На презентації реконструкції житла заможного міщанина ХІІ ст. були присутні начальниця управління культури і туризму РОДА Любов Романюк, заступник голови обласної ради Олексій Бучинський, директор обласного краєзнавчого музею Олександр Булига.

 

Любов Романюк привітала з відкриттям такої унікальної споруди, аналогів якої немає в Західній Україні, та вручила почесні грамоти художнику-реставратору Олексію Войтюку та молодшому науковому співробітнику культурного-археологічного центру «Пересопниця» Віталію Тимощуку. Вони перш за все виконали основні реставраційні роботи. 

Читайте також:Українець уперше отримав сертифікат Міжнародної асоціації сомельє