22 травня у Рівненській ОДА відбувся традиційний онлайн брифінг. Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко та головний санітарний лікар області Роман Сафонов відповіли на запитання, які наразі хвилюють жителів області.

Модерував захід начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

Основні меседжі брифінгу:

  • Щоб перейти до наступного етапу послаблення карантину, на Рівне нщині має бути зафіксовано зменшення випадків захворювання. Впродовж останніх 7 днів на території Рівне нщині має бути не більше 138 інфікувань, або щодоби до 20-ти нових інфікувань.
  • Імуноферментний аналіз, переважно, робиться після тестів полімеразної ланцюгової реакції. ПЛР-тестування проводять для: осіб, які мають клінічні прояви захворювання; пацієнтам з пневмоніями; контактним особам упродовж 14 діб. Якщо лікар бачить, що захворювання схоже на COVID-19 , а ПЛР-аналіз від’ємний, ставиться додаткове ІФА.
  • Однак, є випадки, коли аналізи роблять в іншому порядку. Є категорії осіб, яким потрібно масове і швидке обстеження. Наприклад пацієнти, які йдуть на планові операції. Також працівники Нацгвардії, медики, яким потрібно це проводити кожні 5 днів. Тоді спочатку проводиться ІФА. У разі виявлення антитіл до вірусу, це буде підтверджено ПЛР-методом.
  • На сьогодні у 38 осіб медперсоналу Рівне нської ЦМЛ діагностовано коронавірус. Серед них - лікарі, середній і молодший медперсонал. У 28-ми захворювання повязане із професійною діяльністю, десятеро інфікувалися в інший спосіб. Усі перебувають на самоізоляції. Спалах в лікарні локалізовано.
  • У COVID-пацієнтів фіксуються поодинокі прояви дерматитів, зокрема, так звані «коронавірусні пальці». На Рівне нщині статистика щодо цього не проводиться. Разом з тим, поширеною реакцією при зараженні є нудота.
  • Серед спортсменів футбольного клубу «Верес» хворих на COVID-19 немає.

Читайте також:У Рівному просять облаштувати пішохідну зону