Гастрит - тривала і болісна хвороба, при якій запалюється і / або видозмінюється слизова оболонка шлунка. У запущених випадках на місці клітин епітелію шлунка утворюється мертва фіброзна тканина. У більшості випадків гастрит протікає безсимптомно, проте в гострих випадках може бути поставлений діагноз «Гастрит», який повністю вкладається в діагноз «Функціональна диспепсія».

Таким чином, гастрит прийнято вважати передракових захворюванням, при якому видозмінюється слизова оболонка, втрачається здатність до виділення шлункового соку і інших функцій шлунка. Тому в гастроентерології прийнято розрізняти гастрит за типами, а самих пацієнтів на хронічний гастрит прийнято регулярно спостерігати 1-2 рази на рік.

Перші ознаки гастриту

Однак замислюємося ми над подібними глобальними змінами у своєму житті, як правило, після того, як відчуваємо, що «щось йде не так». Це «не так» виражається, як правило, в:

  • Дискомфорті, здавленості (особливо - після їжі) в епігастрії;
  • Болі в цій же області;
  • Печії, «кислої» відрижці;
  • Білому, «обкладеному»язику;
  • Проявах диспепсії (нудота, блювота, розлади стільця);
  • Підвищенні температури до субфебрильної (37 o).

При лікуванні гострого гастриту насамперед усувають причину хвороби: промивають шлунок до чистої води, забороняють прийом їжі протягом першої доби, а в наступні дні дозволяють їсти тільки м'яку їжу (протерту кашу, слизовий суп, бульйон, кисіль та ін.). Для зняття больового синдрому лікарі призначають прийом ентеросорбентів (наприклад, Смекта), антацидів, спазмолітиків. Якщо гастрит викликаний інфекцією призначають антибіотики. Щоб усунути водно-електролітний вводять глюкозу, фізрозчин і препарати і калію