Автентичні, класичні та комбіновані. Сьогодні в Україні відзначають день вишиванки. Це свято є відносно молодим. Його започаткували у Чернівцях у 2006 році. Відтоді, щорічно святкують у третій четвер травня. Особливостями своєї вишитої сорочки може похвалитись кожен регіон України. Які вони на Рівненщині, дивіться у наступному сюжеті.

 У родині Юзвюків вишивають всі. Бабуся, донька і онука разом створили біля сотні виробів. Пані Надія зізнається, захоплювалась в'язанням, але від подруги перейняла любов до вишивки. Вчилась вже у дорослому віці, поетапно. Одночасно з внучкою. Відтоді вже вишила сорочки майже всій родині.

У родині вишивають, коли є час. Рушники, серветки, сорочки і навіть ікони. Над деякими виробами Ольга Юзвюк працювала по два роки. Каже, сорочки створювати не вміє. Захоплюється вишивкою бісером. Робить намисто та браслети в українському стилі. А ще вишиває рушники.

Внучка Анастасія вже кілька місяців вишиває собі сукню. Візерунок - маки. Про таке вбрання мріяла давно. У планах вишити собі весільну сукню, а чоловіку сорочку. Анастасія впевнена вишиванка або плаття з вишивкою має бути у кожної дівчини. Рівняка має їх декілька. Вдягає не лише на свята, а й на екзамени.

"Один раз попрала якраз вишиванку. І українська література була і я прийшла без вишиванки. І я так переживала і бабушка переживала. Ну як можна було прийти без вишиванки на екзамен. Але якось я здала, кобзаря читала часто, - розповідає рівнянка Анастасія Юзвюк.

У всьому світі вишиванка асоціюється з українцями. Кожному регіону була притаманна своя техніка і стиль вишивки. На рівненському Поліссі переважали червоні кольори, серед фігур - ромби.

"Сорочка з вишивкою вирізання, заволікання, гладь. Зараз вишивають однією технікою це хрестиком, ну ще гладь. А було щонайменше 9 технік, якими вишивали. Найскладніша, коли обшивали клаптик тканини і вирізали дірочки ножем. Називається ця техніка рись - вирізування," - каже завідувачка сектору етнографії Рівне нського обласного краєзнавчого музею Алла Українець.

Це типовий візерунок для рівненського Полісся. Додає, колись жінки вишивали вечорами, не маючи схем. Все тримали в голові і створювали шедеври. Нині автентичних , старовинних вишиванок майже не лишилось. Ті що є, коштують - великих грошей. Але перейняти колишні техніки, візерунки, мотиви - можливо. Головне мати бажання вчитись.

"Коли я виходжу у Рівне я зразу бачу стару сорочку, я бачу у ній життя. А є візерунки 100 раз перекопійовані. Вони для мене мертві. Вони нічого не говорять. Вони нічого не промовляють. А ці - ти почуєш пісні, ти побачиш пейзаж і побачиш душу тої людини, яка її вишивала," - розповідає Алла Українець, завідувачка сектору етнографії Рівне нського обласного краєзнавчого музею

У 2011 році Рівне побило вишиваний рекорд. На центральний майдан прийшло 6570 людей у вишиванках. Рівняни про свято не забули. Але сьогодні вдягнули її не всі. Корективи вніс карантин, а також прохолодна погода.

Тим часом у родині Юзвюків, сьогодні не лише вдягнули вишиванки, а й спекли смачний пиріг. Його теж створили з орнаментом на честь свята.

"Вишивати можна не лише на матерії, а й по тісті. Ось це моя сьогодні вишиванка. З святом Вас!, - каже Ольга Юзвюк