На Рівненщині люди масово їдуть у Тараканівський форт. Це архітектурна пам'ятка XIX століття, яка знаходиться поблизу міста Дубно. Щорічно її відвідують близько 200 тисяч туристів. У час пандемії людей не меншає. Місцеві кажуть, на вихідних ніде яблуку впасти. Хоча багато хто не знає, що комплекс є аварійним і перебувати там небезпечно. Органи місцевого самоврядування не можуть вплинути на ситуацію, адже об'єкт їм не належить, а перебуває на балансі Міністерста оборони України. Чи можна вирішити проблему, дивіться далі у сюжеті.

 Тараканівський форт збудований у 1890 році. Царський уряд Росії вирішив звести оборонне укріплення для захисту своїх західних кордонів. На той час була виділена величезна сума грошей, а саме 6 мільйонів рублів на його будівництво. Форт має форму ромба зі сторонами до 240 метрів. Він є унікальним, більше таких комплексів на теренах України не має. Його планування було запозичене у французів.

"Це була близька ділянка до тогочасного кордону Австро-угорської імперії. Поруч проходила залізниця. Було на форті вперше використано такий метод як будівництво бетоном з додаванням кременю, які робили його споруди набагато міцнішими," - каже Юрій Пшеничний, завідувач відділу історії Державного історико – культурного заповідника міста Дубно.

Ззовні він оточений глибоким ровом із земляними валами. Будівництво форту вражає. Чимало підземних ходів, казарма, житлові, складські, господарські приміщення. Форт мав численний гарнізон, у казематах могло розміщатися 800 осіб. Щоправда з часів Другої світової війни комплекс не експлуатується. Хіба у кінематографії.

Комплекс привабливий не лише для режисерів фільмів, а й для туристів. Люди їдуть з усіх усюд аби побачити унікальну оборонну споруду. Пані Ольга живе у селі Тараканів, навпроти в'їзду до форту. Каже, на вихідних кількість туристів не злічити.

Родина з Київщини проїздом на Дубенщині. Їдуть додому, із Закарпаття. Вирішили прогулятись територією Тараканівського форту.

Двоє мешканців Харкова теж завітали сюди. Про історію комплексу нічого не знають, але побачити хочуть.

Сім’я з Рівного обходить форт невперше. Завітали навмисне у будній день, аби менше туристів було. Взяли ліхтарики щоб позазирати у тунелі.

Багато туристів не знають, що форт є аварійним та небезпечним місцем для екскурсій. Його стіни у грибку, з них падає цегла. Всередині є глибокі колодязі, у які вже не один раз падали люди і гинули. Облаштувати територію і убезпечити туристів, місцеве керівництво не може. Бо хоча форт знаходиться на території села Тараканів, але перебуває на балансі Міністерства оборони України.

"Питання з фортом, як з туристичним об'єктом ніхто до цих пір не вирішив. Хоча це дуже унікальна споруда для туристів. Він зараз дуже рушиться. І він перебуває на балансі МОУ як військове містечко," - каже Наталія Сорочинська, голова Тараканівської сільської ради

Рівне нська облдержадміністрація вже не перший рік хоче забрати об'єкт собі у власність. А також 64 гектарів землі навколо. Вели перемовини і писали листи у Міністерство оборони. Але віз і нині там.

"Ми знаходимось на тій стадії, коли МО повинно звернутись до ОДА по поділу земельної ділянки і виділення її в обласну комунальну власність, ми очікуємо найближчим часом на таке подання", - розповідає Ігор Тимошенко, заступник голови Рівне нської ОДА.

Щороку форт відвідують близько 200 тисяч туристів. У місцевій громаді підрахували, що прибуток від них міг би становити 2 мільйони гривень у рік. Але для того щоб брати кошти з людей, треба взяти комплекс на баланс і привести до ладу. Реставрувати і зробити безпечним. Це величезні кошти. Потрібен інвестор.

"Для того, щоб туди вести туристів бо там дуже небезпечно, потрібно дуже туди вкласти. Огородити зони де можна ходити. Бо брати на себе відповідальність за життя людей - це не так просто," - каже Наталія Сорочинська, голова Тараканівської сільської ради

Поки рішення проблеми блукає у чиновницьких кабінетах, туристи і далі продовжують їхати у форт, наражаючи себе на небезпеку. Хтось у пошуках адреналіну у тунелях, інші у прогулянках під стінами, з яких падає цегла.