Олександр Павлюк
Генерал-лейтенант Олександр Павлюк очолював оперативне командування «Захід» з лютого 2017 року по квітень 2020 року.

Про ініціативу присвоїти генералу народне звання написав на свої сторінці український письменник, ветеран АТО Влад Якушев.

- Народний герой України – дуже почесне звання і його варті тільки найкращі. Так от, нещодавно до мене звернулись військові, розвідники 24 ОМБР, чий авторитет не викликає сумнівів. Вони запропонували представити до цієї нагороди командира, під керівництвом якого пройшли перші роки війни. Також було прохання започаткувати публічне обговорення цього питання, що я і хочу зробити. Шановні краяни, чи вважаєте Ви, що генерал-лейтенант Олександр Павлюк достойний цього звання? Особисто я вважаю, що достойний, але яка Ваша думка? - написав він.

А також оприлюднив текст листа, з яким звернулися військові:

"Ми, розвідники 24 ОМБР, вважаємо, що Генерал-лейтенант ПАВЛЮК Олександр Олексійович заслуговує високого звання «Народний герой України». У зв’язку зі специфікою завдань, які ми виконуємо, не всі ми не маємо права відкривати свої справжні імена, а ще ми можемо бути обмежені у можливості вести публічні дискусії, тому звернулись до Влада Якушева із проханням зініціювати представлення Павлюка Олександра Олексійовича до цієї престижної нагороди. Ми також закликаємо всіх охочих висловитись на підтримку нашого звернення.

Наші аргументи такі.

Генерал-лейтенант ПАВЛЮК Олександр Олексійович з 28.05.2014р. по 12.09.2014р., з 22.11.2014р. по 11.12.2014р., з 26.01.2015р. по 19.03.2015р., з 03.08.2015р. по 05.11.2015р., з 09.02.2017р. по 15.03.2017р., з 29.11.2017р. по 01.12.2017р. та з 01.02.2018р. по 30.04.2018р. брав безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції (ООС) на території Донецької та Луганської областей.

Під безпосереднім керівництвом на той час полковника ПАВЛЮКА О.О. протягом червня-вересня 2014 року здійснено визволення н.п. Ямпіль та н.п. Сіверськ Донецької області., н.п. Лисичанськ, н.п. Хрящувате, н.п. Лутугіне та н.п. Новосвітлівка Луганської області з мінімальними втратами особового складу та озброєння від незаконно створених військових формувань та регулярних військ РФ.

Після звільнення Лисичанська 24 бригада вперше здійснила понад 100-кілометровий марш, який не мав і не має подібних прикладів у ході російсько-української війни, та вийшла на рубіж південніше Луганська.
20 серпня з 4-ї години ранку ворог розпочав впродовж двох годин завдавати потужних артилерійських ударів по наших опорних пунктах. Противником було випущено більше як сотню снарядів, мін, ракет, були знищені вежі зв’язку. Після цього пішли в наступ танки. В результаті таких дій деякі наші опорні пункти змушені були відійти, оскільки ворожим вогнем були знищені фортифікаційні споруди та техніка. Командир бригади швидко зорієнтувався, перегрупував підрозділи та вміло організував бій. У результаті чого ворог відступив, зазнавши великих втрат, а наші позиції були відновлені по попередніх рубежах. Із захопленої техніки, документів та карт було чітко видно, що підрозділам бригади довелося вести бойові дії з регулярними російськими підрозділами – 76 дивізії ВДВ, що дислокується у Пскові.

Ввівши нові військові частини, противник намагався знищити наші підрозділи, була спроба відрізати та оточити підрозділи біля Новосвітлівки та Хрящуватого, але завдяки грамотним та своєчасно прийнятим рішенням вдалося виявити маневр противника, нанести йому вогневого удару і вивести підрозділи з оточення. Вміло керуючи підрозділами бригади та приданими вогневими засобами Олександру Павлюку вдалося зірвати плани противника з оточення та знищення великої кількості особового складу та техніки наших підрозділів. Зберігши життя сотням військовослужбовців, повернувши їх живими та неушкодженими до дітей, дружин, батьків. Своїми діями довів, що вміло застосовуючи техніку та озброєння Збройні Сили України готові не тільки протистояти, а й громити регулярні частини росіян.

В результаті цього бою одна з батальйонно-тактичних груп противника зазнала великих втрат та була повністю деморалізована, внаслідок чого повністю втратила спроможність в подальшому вести бойові дії і була терміново виведена на територію Росії.

Протягом серпня-листопада 2015 року підрозділи сектору “А” під його керівництвом утримали оборону та стримали вторгнення незаконно створених збройних формувань на зайнятих рубежах оборони. У період з 01.02.2018р. по 30.04.2018р. керував оперативно-тактичним угрупованням “Луганськ”. Під його керівництвом військові частини та підрозділи оперативно-тактичного угруповання не допустили втрат території з мінімальними втратами особового складу та озброєння.

Павлюк мудрий та сміливий командир, який неодноразово довів це. Окрім того, він один з небагатьох по-справжньому бойових генералів і заслуговує на народне визнання."

Читайте також: В ОК "Захід" новий командувач