Міністерство охорони здоров'я планує збільшити зарплати медикам на 50% з липня.

Про це повідомив очільник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу 15 травня.

"Не пам’ятаю, щоб десь було 10 тисяч. На жаль, у нас заробітна плата медичних працівників на рівні 6-7 тисяч гривень. Треба підвищити заробітну плату до 50% від тієї, яка була на березень цього року. Це важливий елемент медичнох реформи, оскільки після підвищення заробітної плати вони зовсім по-іншому працюють, по-іншому надають медичну допомогу", – заявив Степанов.

На запитання щодо скасування доплати за пацієнтів, міністр відповів так:

"Ми завжди вітаємо будь-які доплати в будь-якому регіоні. Це саме той принцип, який має бути в Україні повністю реалізований. Коли людина в змозі обрати собі лікаря. Коли є відповідний рівень праці і конкуренції між лікарями, коли кожен може проявити".

Він додав, що лікарні, готові до другого етапу реформи, мають отримати не менше грошей, ніж 2019 року.

"Заявляли про збільшення і збільшення бюджетів – це трохи різні речі. Ми побачили катастрофічну картину по цілих напрямках медицини, про які я вже неодноразово говорив. В нас близько 332 медичних закладів опинилися на межі закриття у зв’язку з фінансуванням менше 50%, можливості звільнення працівників до 50 тисяч. Це непримустимі речі в результаті реформування. Ми повинні надати фінансування, але в умовах чинного законодавства, де в нас є відповідний закон про програми медичних гарантій, і ми повинні профінансувати на рівні не менше 2019 року", – сказав Степанов.

Але за його словами, МОЗ планує "зробити нормальні умови, тобто дотягнути бюджет по інших лікарнях, щоб він був не менший, ніж фінансування з держбюджету 2019 року".