Кисневі зволожувачі на 3D принтері. Рівнянин Михайло Грушевський у час пандемії, разом з іншими волонтерами, вирішив допомогти медикам. Зробив більше двох сотень кисневих зволожувачів. Основну деталь виготовив на 3D принтері, дещо докупляв, привозили інші активісти і таким чином створив необхідні для лікарень кисневі зволожувачі. Більше про це дивіться у наступному сюжеті циклу "Підтримай своїх".

Ось такий принцип роботи кисневого зволожувача. Вони зараз дуже необхідні у лікарнях. Дані зволожувачі на 3D принтері створює рівнянин Михайло Грушевський.

"Даний 3д принтер працює по технології моделювання плавленням. Це найпростіша, найдешевша технологія. Суть у тому, що плавиться пластиковий проток. Він плавиться при температурі понад 200 градусів і наноситься на платформу принтера. І так шар за шаром створюється фізичний тривимірний об'єкт," - розповідає Михайло Грушевський

3D принтер упродовж години працює над створенням головної деталі для кисневого зволожувача. Модель чоловік створив сам. Під час карантину, Михайло познайомився з лікарем Сарненської лікарні. Останній розповів про потребу та принцип роботи кисневого зволожувача. Основне пропускання кисню через фізрозчин.

Так тестували кисневий зволожувач у Сарненській лікарні. Він себе вдало зарекомендував. Далі процес набрав обертів. Ось так виглядають кисневі зволожувачі, які були замовлені у Китаї. Михайло Грушевський каже, друкувати подібно до аналогу - занадто дорого та довго. Тому виготовляє маленьку, основну деталь. А в якості ємності використовує звичайну пластикову пляшку.

"Даний виріб досить невеличкий, але він має таку систему, що з однієї сторони подається сухий кисень. Штуцер заводський ми купуємо. Шланг заводський ПВХ. Штуцер вкручується в кран або до кисневого балону і підключається до перехідника і сухий кисень пропускається через вологу. Береться звичайна пластикова пляшка, встановлюється наш зволожувач. У пляшці має бути той самий фізрозчин. Далі тут трубка, яка йде до пацієнта. Відповідно механізм такий, що поступає сухий кисень, проходить через вологу, він аж випаровується і цей вже зволожений кисень і цей вже зволожений кисень, виходить з іншої сторони," - каже Михайло Грушевський.

 Деякі матеріалами для виготовлення кисневих зволожувачів, постачали волонтери. Дещо чоловік придбав сам. Працює у стінах лабораторії національного університету водного господарства та природокористування. 3D друком займається майже 5 років. Створив чимало виробів для незрячих дітей. Більше двох сотень кисневих зволожувачів Михайло виготовив для мед закладів Рівне нщини. Ще кілька десятків для лікарень інших областей. Каже, при потребі - зробить ще.

 А ми продовжуватимемо ініціативу "Підтримай своїх" у наступних сюжетах.. Тому якщо Ви або хтось із ваших знайомих близьких чи друзів займається волонтерством у період карантину повідомте нам на номер гарячої лінії 096 11 40 011.

“Проект здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.”