Асортимент косметичних засобів, пропонованих виробниками, безперервно збільшується. Крім традиційних кремів, на вітрині частенько можна побачити емульсії, флюїди, гелі та сироватки. Одних незнайомі назви змушують віддати перевагу перевіреним засобам, інших - відмовитися від крему на користь новомодних продуктів. Щоб зрозуміти, як правильно вести себе з цієї гільдією засобів догляду, давайте розберемося, що вони собою представляють і чим відрізняються один від одного.

Крем

Текстура крему може бути різною: ніжною і легкою або ж більш щільною і поживною. Коли ви наносите цей продукт на обличчя, ви відчуваєте, як він покриває шкіру тонкою-тонкою плівкою. Такий ефект виникає через наявність у складі крему масла і води. Ці інгредієнти додаються в різних кількостях. Все залежить від того, для якого типу шкіри призначений засіб, на який сезон розрахований, які завдання він виконує. Щоб зрозуміти чого в складі більше, досить поглянути на склад. Компонента, зазначеного на початку списку, в кремі набагато більше, ніж компонента, названого в самому кінці. У засобах, створених для догляду за сухою або віковою шкірою, може мати декілька видів масел. Завдяки їм продукт живить і зволожує шкіру, не дозволяючи їй втратити надто багато вологи. У кремах для жирної шкіри масла використовуються в меншій кількості. Засоби, які містять не менше 45% води, швидко вбираються, не відчуваються на шкірі і мають більш легку текстуру, ніж продукти на масляній основі.

Флюїд

За своєю суттю флюїд - цей той же крем, тільки він більш рідкий і легкий, ніж його побратим. Невагома текстура флюїду досягається завдяки великій кількості води в його складі. Найчастіше продукт з незвичною назвою використовується в жарку пору року, тому що він не відчувається на шкірі і не закупорює пори. Якщо в складі флюїду присутні світловідбиваючі частинки, він освіжають шкіру і робить її сяючою. Полімери не дозволяють сальним залозам виробляти надто багато себума, завдяки чому макіяж, нанесений поверх рідкого крему, не тече навіть під прямими променями сонця. Для комбінованої шкіри флюїд - порятунок від жирного блиску, для жирної - безпрограшний варіант, який підходить для використання і влітку, і взимку. При бажанні підібрати засіб з легкою текстурою можна і для сухої і проблемної шкіри.

Гель

Для цього продукту харктерно присутність невеликої кількості масел в складі. Його основний компонент - вода. Вона становить близько 80% складу і забезпечує моментальне вбирання. Легка консистенція гелю дозволяє наносити його в будь-який час року і практично відразу приступати до макіяжу. Текстура цього засобу не дає шкірному салу накопичуватися на поверхні, а тому його часто вибирають дами з жирною і проблемною шкірою. Додати гель для обличчя в свою косметичку варто і власницям комбінованої шкіри. З його допомогою можна делікатно доглядати за ділянками обличчя, схильними до жирності. Тим, чия шкіра страждає від сухості, краще використовувати гель як додатковий засіб. Залежно від складу продукт можна поєднувати як з кремом, так і з емульсією.

Сироватка

Це засіб також називають есенцією або еліксиром. Концентрація корисних речовин в сироватці набагато вище, ніж в кремі, емульсії, гелі та флюїдів, тому її рекомендують використовувати малими дозами. Досить нанести кілька крапель на обличчя, зону декольте і шию, щоб активні компоненти дали помітний ефект. Залежно від складу і рекомендацій виробника сироватка може використовуватися курсами, або на постійній основі. Сироватки на відміну від кремів вони борються тільки з однією проблемою. Тому перш ніж почати застосування цього засобу, необхідно визначитися, що на даному етапі для вашої шкіри важливіше. Продукт володіє накопичувальним ефектом, а тому результат його використання видно навіть після того, як ви закінчили вживання.

Емульсія

Якщо в кремі вода і масло впливають на шкіру окремо, то в емульсії вони змішуються і утворюють новий продукт. Змішування відбувається за допомогою емульгаторів, що додаються до складу засобу. Завдяки їм емульсія може проникати в найглибші шари шкіри і впливати на них більш ефективно. Цей вид може використовуватися володарками всіх типів шкіри. Однак найчастіше перевагу емульсії віддають жінки з проблемною і жирною шкірою. Завдяки легкій текстурі засіб швидко вбирається і не закупорює пори, а тому ідеально підходить для жирної шкіри. І в спеку, і в холоди емульсія може використовуватися в якості основи під макіяж.