Сьогодні, 8 травня, Рівненщина, як і вся Україна та світ, вшановує День пам’яті та примирення - символ перемоги над нацизмом.

Саме в цей день, 75 років тому, нацистська Німеччина оголосила про капітуляцію у Другій світовій війні.

У Рівному з цієї нагоди представники влади поклали квіти до пам’ятника «Загиблим за Україну» та на Дубенському меморіальному кладовищі. До покладання долучилися заступник голови ОДА Сергій Гемберг, голова облради Олександр Данильчук.

«Війна – це мільйони людських страждань. І цими днями ми вшановуємо подвиг ветеранів, котрі боролися з нацизмом і перемогли його. Сьогодні на Рівне нщині проживає 253 учасника Другої світової війни. Не менше заслуговують на пам’ять інші, кого торкнулось воєнне лихоліття – військовополонені, остарбайтери, підпільники, цивільні, які постраждали від окупації і бойових дій», - відзначив Сергій Гемберг.

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей). 

За 32 місяці окупації Рівне нська область зазнала величезних людських втрат і матеріальних збитків. Нацисти організували на Рівне нщині 63 табори і гетто, місця ув'язнення, де замучили, повісили, розстріляли понад 100 тисяч громадян і майже 68 тисяч військовополонених.

Нагадаємо, у зв’язку із карантином Рівне нщина, як загалом по Україні, цьогоріч утримається від проведення масових заходів. Під час вшанувань дотримуватимуться необхідних обмежень. Покладання квітів будуть малочисельними, а ветеранів вітатимуть телефоном або листівками – щоб не наражати їх на небезпеку, адже вони знаходяться в особливій групі ризику.

Про це інформує Рівне нська ОДА. 

Читайте такожДень пам'яті та примирення: 8 травня в історії України та світу