Аби зберегти історію і зробити доступною для загалу. У Рівненському обласному Державному архіві оцифровують описи справ дорадянського періоду. Це старовинні документи, датовані ще з 1780 років. Спершу їх реставрують, потім сканують і переносять у комп'ютер аби вони стали доступними для людей. Як відбувається клопітка і водночас непроста робота, дивіться далі.

Це стародавня метрична книга. Датована 1828 роком. У ній записані дати народження, укладення шлюбів та смерті людей. З нею працює реставратор Дмитро Сєрков. Процес проходить у кілька етапів.

Перед початком роботи треба уважно оглянути кожен аркуш, щоб побачити ступінь ураження кожної сторінки щоб підібрати найоптимальніший спосіб реставрації матеріалу, - розповідає Дмитро Сєрков реставратор архівних матеріалів

Сторінки послідовно розбираються, укріплюються пошкоджені краї аркушів, а потім документи сушать. Після чого їх пресують на станку аби сторінки стали рівні.

Під пресом аркуш лежить добу. Стільки часу потрібно аби сторінка стала ідеально рівною. Далі реставратор обрізає зайві краї і надає їм належного вигляду, при цьому аби не втратити жодної написаної літери.

У сусідньому кабінеті спеціаліст з комп'ютерних технологій вже сканує потрібні документи. Каже більшість на польській мові, рідше російській.

Багато цікавих фактів потрапляє на очі у процесі роботи, додає чоловік. За день оцифровує біля 1000 сторінок. Загалом у Рівне нському Державному архіві найстаріший документ датований 1540 роком. Працівники архіву показують і унікальну пам'ятку 16 століття, написану на пергаменті.

Загалом в архіві міститься 1 мільйон 200 тисяч справ. Тут зібрані найрізноманітніші документи в оригінальному вигляді і в одному примірнику, які характеризують розвиток суспільства у різні часи. Розміщені вони на носіях, є фото, кіно, але більшість паперові.


Якщо навіть на бібліотечну книгу можна віднайти примірник то втрата історичного документу, веде до цілковитої втрати інформації, - каже Олена Галамай, начальник відділу формування Національного архівного фонду і діловодства

Аби вберегти історичні матеріали і зробити більш доступними для людей, їх поступово оцифровують. Щоправда не всі. Передусім найбільш запитувані, в яких міститься генеалогічна інформація, метричні книги, сповідні відомості. Всі описи справ з фондів дорадянського періоду вже оцифровані. Їх можна побачити на сайті архіву.

Попереду оцифрування описів від радянського періоду до сучасності. Лише після цього перейдуть до сканування самих справ.

Незважаючи на фізичні пошкодження будь якого документу, він буде розміщений у цифровому варіанті будь де. Тобто це буде один сервер і копія його буде ще на одному сервері. Для того, щоб люди мали можливість доступу у будь який час, вік до цих документів, - каже Олег Дзецько, директор державного архіву у Рівне нській області.

Першу оцифровану справу дорадянського періоду, зробити доступною широкому загалу, в обласному архіві обіцяють вже до кінця цього року