Гарний подарунок для любителів історії з нагоди старого Нового року презентували сьогодні у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Культуролог Тетяна Пономарьова презентувала свої багаторічні дослідження рівненських сторінок біографії і творчості Володимира Короленка, які видала у книзі під назвою "Світла особистість імперії темряви".

Для більшості рівнян ім'я Володимира Короленка асоціюється лише з одним його оповіданням "В поганому товаристві", більше відомим під назвою "Діти підземелля". А між тим перелік творів Короленка, пов'язаних із Рівне нщиною, доволі значний, навіть не беручи до уваги публіцистику. Це й оповідання "Парадокс" - де з'явився той самий вислів про щастя, і поліська легенда "Ліс шумить", і повість "Сліпий музика" - усе це в цілому циклі так званих волинських оповідань - гострих і досі актуальних.

Свої багаторічні глибокі дослідження рівненських сторінок життя і творчості письменника, ґрунтовані як на вивченні архівів, так і на особистому спілкуванні з родиною Короленків, Тетяна Пономарьова впорядкувала у книгу. Дати їй життя, хоч і невеликим накладом, вдалося завдяки обласній програмі розвитку книговидавничої справи. І аналогів такій праці поки немає.

Це директор краєзнавчого музею засіває для гостей презентації. Каже, свято Василя або старий Новий рік для заходу обрали не випадково.

Подарунок під ялинку, та ще й із підписом автора отримали усі гості презентації. Частину накладу отримають рівненські бібліотеки. Інші можуть зробити такий подарунок собі самі, придбавши книгу просто у музеї, звісно, якщо вистачить - примірників усього три сотні.