Вчені вважають, що в 99% випадків вірус передається під час тривалого контакту з зараженим. У 99% випадків зараження коронавірусів відбувається через тривалий контакт з хворим .Про це розповів вірусолог з Німеччини Гендрік Штрек з Інституту вірусології та дослідження ВІЛ Університету Бонна.

Дослідження проводили в місті Гайсберг - одному з епіцентрів коронавіруса в Німеччині

Протягом декількох тижнів учені збирали інформацію в місті, опитували людей і брали зразки вірусу для того, щоб з'ясувати, як саме передається коронавірус. "Немає значного ризику зараження цією хворобою, коли ви ходите по магазинам. Серйозні спалахи інфекції завжди були результатом того, що люди протягом більш тривалого періоду часу були ближче один до одного, наприклад, після вечірок в Ішгль, Австрія. Коли ми брали зразки з дверних ручок, телефонів або туалетів, було неможливо культивувати вірус в лабораторії на основі цих зразків ", - розповів Штрек.

За його словами, щоб дійсно заразитися, потрібно тривалий час перебувати в контакті з інфікованим. У той же час, щоб підхопити коронавірус з поверхні необхідно, щоб заражена людина кашлянула в руку, потім доторкнулася, наприклад, до дверної ручки, а відразу після цього до неї доторкнувся інша людина, а потім і до власного обличчя. Важливо, що отримали ці дані, щоб переконатися, що рішення приймаються на основі фактів, а не припущень. Дані повинні служити основою інформації для уряду, щоб вони могли потім подумати про свої подальші дії ", - вважає Штрек. Те, що COVID 19 є крапельною інфекцією і не може передаватися через повітря, раніше також підтвердив вірусолог Крістіан Дростен з берлінського Charité. Він підкреслював в інтерв'ю, що коронавірус надзвичайно чутливий до висихання, тому єдиний спосіб заразитися ним, якщо ви "вдихаєте краплі". Раніше французькі вчені встановили, що коронавірус гине протягом 15 хвилин при температурі 92 градусів Цельсія.