Соціальні заклади Рівненщини зекономили 65,8 мільйонів гривень на оплаті спожитих енергоносіїв за І квартал. Заощадити гроші вдалося через раціональне використання та облік електроенергії, природного газу, тепла та води бюджетними установами. Серед них дитячі садки, школи, заклади культури, лікарні тощо.

«Аналіз за перший квартал показав, що бюджетні заклади області здебільшого зменшили споживання усіх видів ресурсів або ж дотрималися доведених лімітів на місцях за всіма показниками. Норм додержалися у 13 районах та 23 об’єднаних громадах, а також трьох містах – Дубно, Вараші та Рівному. У результаті місцеві бюджети заощадили кошти, що мали спрямовуватися на оплату спожитих енергоносіїв. А це означає, що фінанси можна спрямувати на інші видатки, серед яких й соціальні програми для людей», - зазначила заступник голови ОДА Людмила Шатковська.

Так, вдалося зекономити 22 мільйони гривень за електроенергію, 17 мільйонів – за природний газ, понад 23 мільйони – за тепло, більше 2 мільйонів гривень – за воду. Загальна сума заощаджених коштів склала 65,8 мільйонів гривень.

За словами Людмили Шатковської, економії сприяли кілька факторів. Серед них – тепла зима, дострокове припинення постачання ресурсів до закладів через впровадження карантину, зниження тарифів на світло та газ для теплопостачальних кампаній.

«Важливо ефективно управляти енергоресурсами на місцях. Рівне нська ОДА проаналізувала закупівельні ціни на енергоносії згідно договорів, що уклали бюджетні організації області у результаті тендерів. Виявилося, що у деяких угодах вартість газу і електрики була суттєво завищена. Тому обласна адміністрація ініціювала аудит договорів на 2020 рік щодо закупівельних цін на енергоносії. У результаті деякі угоди були переукладені. У результаті чого також вдалося зекономити і ресурси, і гроші», - зазначила Людмила Шатковська.

Читайте також: Онлайн-брифінг Рівне нської ОДА (29.04.20)