Нормальним становищем матки в порожнині малого таза вважається напрямок уздовж осі, при якому орган стикається з сечовим міхуром і прямою кишкою, не деформуючись і не здавлюючи сусідні тканини. Саме такий стан спрощує проникнення в порожнину сперматозоїдів і подальше запліднення дозрілої яйцеклітини.

Багаторічні медичні дослідження доводять: у багатьох жінок матка займає "нетипове" положення, відхиляючись від осі убік, вперед у напрямку до передньої стінки очеревини або назад до попереку. Дана патологія може носити вроджений або набутий характер, протікати без помітних симптомів або викликати в організмі жінки ускладнення аж до безпліддя. Якщо неправильне положення матки не впливає на репродуктивну функцію, відхилення вважається варіантом норми, і спроби по його виправленню не робляться. В іншому випадку жінці пропонують комплексний лікувальний курс, спрямований на усунення дефекту і відновлення репродуктивної функції.

 
Варіанти загину матки
Залежно від особливостей розташування органу в черевній порожнині розрізняють:
  • загин матки назад, або ретрофлексія — сильне відхилення в бік прямої кишки;
  • загин вперед у напрямку до сечового міхура, або антефлексія – не вимагає медичного втручання й усувається після перших пологів;
  • бічне відхилення в бік одного з яєчників, або латерофлексія.
Рідше зустрічаються загин з поворотом органу навколо власної осі або відхилення вперед разом з шийкою матки. Патологія часто не має виражених симптомів. При сильному відхиленні може спостерігатися аменорея, болі в нижній частині живота і стійкі порушення стільця.
Вплив загину матки на майбутню вагітність
У більшості випадків відхилення від природного положення матки не розглядаються як патологія і не впливають на зачаття і виношування дитини.
Проблеми можливі тільки при розвитку ускладнень — захворювань сечостатевої системи, які тривалий час протікали без відповідного лікування. На тлі даної патології може розвинутися безпліддя, що виникає внаслідок спайкових процесів і неможливості запліднення яйцеклітини.
Сучасна медицина володіє необхідним набором засобів для усунення загину і повного відновлення репродуктивної функції. У переліку можливих варіантів лікування безпліддя в клініці ЕКЗ професора Феськова А.М. sana-med.com.ua – консервативний курс або оперативне втручання, покликане усунути спайки та запобігти їх повторній появі. Методи підбираються в залежності від ступеня загину, віку і загального стану пацієнтки, що гарантує успіх лікування і відсутність побічних ефектів.
Причини загину матки
Викликати відхилення органу від його природного положення можуть такі патології:
  • захворювання сечостатевої системи;
  • пухлинні процеси в області малого таза;
  • травми очеревини, наслідки й ускладнення попередніх пологів;
  • регулярні важкі фізичні навантаження;
  • різке зменшення маси тіла.

Встановити точну причину формування загину дозволяє комплексна діагностика. Її основа – УЗД матки та органів малого таза, уточнити результати якого дозволяють кольпоскопія і гінекологічний огляд.