Сильний нежить, сльозотеча, червоні очі і постійне чхання - всі ці неприємні симптоми можуть серйозно ускладнити життя як дитині, так і дорослому. Щоб впоратися з цим станом, потрібно спочатку розібратися, в чому його причина.

Схожі симптоми ГРВІ і алергії

У ГРВІ та алергії є кілька схожих симптомів, тому ці два стани плутають досить часто. Наступні симптоми можуть ввести вас в оману:

  • Чхання, свербіж в носі
  • першіння горла
  • сильний нежить
  • Закладеність носа
  • Сльозотеча, симптоми кон'юнктивіту

Щоб зрозуміти, з чим ви маєте справу - з ГРВІ або з алергією, потрібно звернути увагу на інші супутні симптоми.

Відмінні симптоми

Для ГРВІ характерні також і інші симптоми, які при алергічних станах відсутні або виражені вкрай слабо. Серед них:

  • Головний біль, «важка» голова
  • Ознаки інтоксикації - слабкість, «розбитий» загальний стан, сонливість
  • Біль в суглобах і м'язах
  • Підвищення температури вище 37,2 - 37,5 (невеликий підйом температури характерний і для алергії, особливо при виражених проявах)
  • Біль в горлі

Якщо вас турбують якісь з цих симптомів, велика ймовірність, що ви «підчепили» вірус, однак поставити точний діагноз зможе тільки лікар.

Причини ГРВІ та алергії

ГРВІ - це гостра респіраторна вірусна інфекція. Її збудниками, відповідно, є віруси, які потрапляють в організм при контакті з хворою людиною, носієм вірусу. Причини виникнення алергії зовсім інші. Алергія - це виражена реакція організму на ті чи інші алергени. Алергени можуть бути побутовими (пил, цвіль), епідермальними (шерсть тварин, пір'я птахів), що викликаються отрутою комах, медикаментозними, харчовими, пилковими (поліноз). Не завжди вдається відразу зрозуміти, на який саме алерген організм видає небажану реакцію.

Рекомендації з діагностики та терапії

Якщо ви помічаєте у себе або у вашої дитини яскраво виражені симптоми ГРВІ, які ми описали вище, зверніться до терапевта або педіатра - він допоможе вам підібрати ліки, які знімуть неприємні відчуття і допоможуть організму справитися з хворобою. Незмінною залишається одна рекомендація - пити більше рідини.

Якщо ж ви маєте справу з алергією, місцева терапія (судинозвужувальні краплі, очні краплі) навряд чи допоможе або лише на час замаскує неприємні симптоми. Найголовніше - дізнатися, на який алерген організм реагує настільки гостро, і постаратися позбутися від цього подразника - змінити раціон харчування, переглянути правила гігієни в квартирі або будинку, перестати контактувати з тваринами.

Обов'язково зверніться до алерголога - самолікування може бути не тільки не дуже ефективно, але і небезпечно для вашого організму або організму вашої дитини. Одним з досить частих і важких ускладнень алергії є утруднення дихання і розвиток бронхіальної астми, виникнення алергічного набряку, аж до набряку Квінке. Щоб не стикатися в подальшому з лікуванням цих важких ускладнень, постарайтеся звернутися до лікаря на ранній стадії захворювання.