Фото Юрій Ойцюсь
У Рівному створюють історичний парк під відкритим небом. Відтворюють давньоруське городище, яке колись було на лівому березі озера Басів Кут. Нині активісти готують територію. Розчистили та укріпили берег, будують прадавні човни, на черзі зведення будиночків, у яких колись жили наші предки.

Будівництво зони відпочинку "Городище Оствиця" триває на лівому березі озера Басів Кут. Це підніжжя прадавнього городища, тут в ХІ-ХІІ століттях було давньоруське поселення. А Оствиця – бо саме так колись називали річку Устя.

Територія, на якій ми створюємо парк у давнину тут було болото. А за радянських часів, коли чистили озеро - сюди зливали мул, тобто це пульпа, намивне все, штучно створено, тобто тут є можливість робити парк, бо на самому городищі заборонено будь що створювати, - розповідає керівник клубу історичної реконструкції "Городище Оствиця" Юрій Ойцюсь.

З під городища витікає багато струмків, і дана територія є островом. Ідея створити тут парк виникла давно. Почали з прадавнього човна вікінгів. Дев'ятиметровий "Дракар Гунгнір" вже на воді. У майстерні закінчують роботу над ще одним слов'янським човном. Досліджувати і відтворювати стародавнє суднобудування також на меті в ініціаторів проекту.

Це гіпотетична лодь, тому що як таких знахідок немає щоб зробити повну реконструкцію. Є лише частини, описи, ми зібрали всю інформацію і робимо гіпотетичну лодь такою якою вона могла би бути, - говорить Олег Петренко.

Активісти нині готують територію для майбутнього історичного парку. Роботу почали ще в лютому. Розчистили чагарники, прибрали сміття, укріпили берег. На черзі зведення прадавніх будиночків.

Очистили територію, попідрізали дерева, повикорчовували кущі, автентичні стільці наш тесля вирізав, стільці, лави, - каже Іван Ромашко.

На території також проводять озеленення. Максимально відтворюють стародавнє поселення. Сіють траву та садять квіти. Анастасія висаджує кущі лаванди.

Я хочу ще чебрець, ромашку, щоб тут пахло. Оскільки тут буде наметове містечко то чебрець чи ромашку можна нарвати і зробити з них корисний чай.

Також на даному місці планують створити корабельню, алею майстрів, стрільбище, сцену, огорожу у вигляді частоколу та вхідну браму. Дана територія стане автентичною зоною відпочинку для рівнян. Точної дати закінчення робіт поки немає. Все залежить від повного фінансування, а також закінчення карантину.

Читайте також: новий флешмоб: австралійці викидають сміття в карнавальних костюмах