Фото ілюстративне
В усьому світі в останні роки все частіше говорять про глобальні зміни клімату, а саме потепління, збільшення випадків прояву небезпечних метеорологічних і агрометеорологічних явищ і умов. Цього року про наслідки кліматичних змін почали говорити, як на диво, рано – навесні. Причиною цього стала безсніжна та тепла зима, дефіцит атмосферних опадів та низькі значення вологості повітря в березні та квітні.

Україна, як і весь світ, потерпає від змін клімату. Це і нескінченні лісові пожежі, гасіння яких ускладнює тепла та суха погода; зменшення водності річок, озер тощо (цього року навіть повені не було); практично сухий орний шар ґрунту унеможливлює проростання зерна посіяних сільськогосподарських культур.

"Аналізуючи результати метеорологічних і агрометеорологічних спостережень, ми стверджуємо, що територія Рівне нської області не є винятком і теж страждає від кліматичних змін. На даний момент ми спостерігаємо явище атмосферної засухи, яка спровокована переважанням стійкої, антициклональної погоди з тривалими бездощовими періодами, високою температурою і великою сухістю повітря. Навіть за наявності атмосферної посухи існує висока ймовірність втрати частини врожаю, оскільки вона викликає зупинки фотосинтезу та засихання рослин," - йдеться у повідомленні Рівне нського обласного центру з гідрометеорології.

Тривала атмосферна засуха призводить до виникнення ґрунтової засухи, під час якої відбувається посилене випаровування запасів вологи у ґрунті, вони швидко зменшуються і стають недостатніми для нормального росту і розвитку рослин. Критерієм ідентифікації цього явища є зменшення запасів продуктивної вологи в орному шарі ґрунту до 10 мм і менше та збереження таких значень протягом 20 днів і більше.

Аналіз результатів визначення запасів продуктивної вологи в другій декаді квітня показав, що за умов збереження дефіциту атмосферних опадів на нашій території може мати місце ґрунтова засуха. Станом на кінець другої декади квітня, у порівнянні із березневими значеннями, в орному шарі ґрунту запаси продуктивної вологи з рівня «достатні»-«оптимальні» (26-45 мм) зменшилися до рівня «недостатні»-«достатні» (17-22 мм). Найбільше зменшення запасів продуктивної вологи відзначено на півдні області. Якщо в березні ми спостерігали поступове зменшення вологозабезпечення ґрунту, то у квітні процес пришвидшився.

Також у повідомленні відзначають, що цей рік точно не буде схожий на попередні. Існує висока вірогідність, що частину врожаю буде втрачено внаслідок несприятливих агрометеорологічних умов, якіспровоковані змінами клімату. Основною причиною виникнення останніх є людина та її діяльність.

- Ми всі з вами автори кліматичних змін. Але при цьому ми не лише свідки, але й причина цих змін. А також потерпілі від них. І ми маємо це виправити. Ніхто крім нас цього зробити не зможе, - підсумувала завідувач відділу прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України Віра Балабух.

Читайте також: Фермерів Рівне нщини запрошують до онлайн проєкту «Відкритий ринок»