фото ілюстративне
Київські митники вилучили старовинні ікони XIX-XX ст., серед яких роботи унікальної борисівської іконописної майстерні.

Ікони «Божа Матір «Достойно Є», «Святий Миколай», «Святий Пантелеймон», «Божа Матір Одигитрія» та «Покров Пресвятої Богородиці» кінця XIX-початку XX ст. з ознаками приховування прямували з України за кордон в двох міжнародних поштових відправленнях.

Одне – з Полтавщини до США, інше – з Черкас до Австралії.

В обох деклараціях було зазначено, що за кордон в посилках відправляються «дерев’яні сувеніри».

Проте, розмотавши поліетиленову плівку, в яку були щільно загорнуті вироби, митники засумнівалися в тому, що за кордон прямують саме сувеніри. Дерево, на якому були написані ікони, поїдене короїдами та наявні всі ознаки їх поважного віку.

Всіх їх київські митники спрямували на експертизу до Національного музею історії України.

Фахівці-мистецтвознавці встановили, що три з виявлених ікон, а саме «Божа Матір «Достойно Є (Милостива)» розміром 27х22см, «Святий Миколай» 24,5х19см, «Святий Пантелеймон» 24х17см, яких пересилали до США, мають культурну та історичну цінність національного рівня значення, тож рекомендовані до внесення до Музейного фонду України.

Зазначені ікони не можуть бути вивезені за кордон, лише на тимчасове зберігання. Ці три святині виготовлені в самобутній борисівській іконописній майстерні (Борисівка, Одеська область).

Обидві справи буде скеровано до суду.

Читайте також: На Рівне нщині судитимуть правоохоронця за хабар