Пластик – універсальний матеріал, з нього виготовляють безліч предметів побуту. Білі пластмасові речі дуже презентабельно виглядають на початку свого терміну служби, але швидко втрачають привабливий вигляд під впливом різних чинників.

Чому пластик з часом жовтіє

З білої пластмаси виготовляють різні предмети: від дрібних деталей до великих предметів побуту. Одним з найбільш поширених елементів інтер'єру є біле пластикове підвіконня і рама від вікна. Ця ділянка часто нервує господинь, оскільки пластик доводиться постійно мити, а жовтизна при цьому іноді не зникає.

Це обумовлено наступними факторами:

  • частковим розпадом поверхневого шару під дією ультрафіолету;
  • перепадами температури;
  • добавками, що вводяться до складу сучасних матеріалів.

Якщо уважно подивитися на цей список, то стає очевидним, чому саме вікна (рами і підвіконня) з полімерних матеріалів жовтіють.

Способи відбілювання

Залишається відкритим питання, як відбілити пожовтілий пластик вікна. Тут нам на допомогу прийдуть рецепти, засновані на побутових засобах, які знайдуться, мабуть, в кожному будинку.

Найбільш часто в даному випадку застосовується медичний спирт. Він здатний трохи розчинити верхній шар поверхні, і пластикове підвіконня легко очищається від жовтизни. Але потрібно бути обережними, щоби не зіпсувати пластмасу. Використовуйте для маніпуляцій безворсову серветку і не докладайте надмірних зусиль.

Це саме стосується ацетону або рідини для зняття лаку. Такий засіб легко розчинить забруднення і жовтизну разом з верхнім шаром пластика.

Добре себе зарекомендувало застосування пральної кальцинованої соди і звичайного порошку для білих речей. Ці складові змішуються в рівних пропорціях (по 1 ст. ложці) і розводять 0,5 л. води. Таку суміш наносять на поверхню підвіконня і рами вікна і залишають на кілька годин, після чого змивають чистою теплою водою.

У тих випадках, коли жовтизна викликана не вицвітанням на сонці, а природним забрудненням або запиленням, для чищення підійде мильний розчин.

Можна скористатися звичайним туалетним або господарським милом, розчиненим у воді. Та за допомогою жорсткої щітки або губки очистити підвіконня і раму вікна. Також можна використовувати меламинову губку.

Якщо ви віддаєте перевагу вже готовим засобам, то скористайтеся серветками для побутової техніки або автомобільних панелей. Вони не зашкодять пластику, оскільки створені для цього матеріалу і делікатно на ньго впливають.

Як бачите, засобів і способів для чищення білого пластику предостатньо, і позбутися від жовтизни можна, застосувавши одну або кілька таких методик. 

Джерело