Коронавірус, який офіційно назвали Sars-CoV-2, можна "підхопити" при диханні (якщо хтось кашляє поблизу), або коли ви торкаєтеся забрудненої поверхні, а потім обличчя. Він спочатку вражає горло, дихальні шляхи і легені, перетворюючи їх в "Коронавірусні фабрики", які виробляють величезну кількість своїх копій, продовжують "захоплювати" ще більше клітин. На цій ранній стадії ви не будете хворіти, а іноді симптоми можуть не з'явитися взагалі.

Легка форма

8 з 10 чоловік переносять інфекцію Covid-19 в легкій формі. Головні симптоми - лихоманка і кашель. Слабкість, головний біль і біль у горлі - можливі, але не гарантовані. Лихоманка і загальне нездужання - це реакція вашої імунної системи на інфекцію. Вона зафіксувала ворога і сигналізує решті організму, що щось не так, виробляючи при цьому спеціальні хімічні речовини - цитокіни. Вони зміцнюють імунну систему, але викликають лихоманку і біль в тілі. Covid-19 зазвичай супроводжує сухий кашель, який врешті-решт переходить в кашель з мокротою - густим слизом, що містить мертві клітини легенів, знищені вірусом. Ці симптоми лікує постільний режим, рясне пиття і парацетамол. Спеціальна медична допомога тут не потрібна. Така стадія триває близько тижня - більшість одужує, бо їх імунна система перемогла вірус. Однак, іноді Covid-19 може викликати більш серйозне стан.

Важка форма

Якщо хвороба прогресує, це пов'язано з надмірною реакцією імунної системи на вірус. Так виникає запалення, яке може вражати інші органи. При пневмонії крихітні мішечки починають наповнюватися водою, викликаючи задишку і утруднене дихання. Тоді деяким людям потрібен апарат для вентиляції легенів, який допомагає їм дихати. Вважають, що така форма Covid-19 зачіпає близько 14% хворих.

Критична форма

За оцінками вчених, кількість важких випадків становить близько 6%. На цій стадії організм не може боротися, і виникає реальний ризик смерті. Проблема в тому, що імунна система виходить з-під контролю і завдає шкоди всьому організму. Це може привести до септичного шоку, коли артеріальний тиск падає до небезпечно низького рівня, а органи перестануть працювати належним чином або повністю виходять з ладу. Якщо імунна система не долає вірус, він врешті-решт захоплює кожен куточок організму. Лікування на цій стадії буде високоінвазивним, зокрема за допомогою апарату штучної вентиляції легенів. Але іноді ураження занадто серйозні, і органи більше не можуть підтримувати життєдіяльність організму.
У пацієнтів з коронавірусів спостерігається двохвильовий перебіг хвороби, кожна хвиля має два етапи.

Коронавірус у пацієнтів проявляється наступним чином:

  • спочатку підвищується температура тіла, триває 2-3 доби;
  • 4-а доба - поліпшення стану;
  • з'являється кашель;
  • 5-7- розвивається пневмонія.

Хворих турбує сухий кашель, болі в горлі, виражений астено-вегетативний синдром. Рентгенографія не завжди показує зміни, а на КТ легенів діагностується пневмонія. Найчастіше пневмонія двостороння, полісегментарна. Особлива група ризику - пацієнти з цукровим діабетом, гіпертонічною хворобою, надмірною вагою.