Часи тривожні настали. Нам здавалося, що буде як в фільмах: військові, медики в захисних костюмах, вертольоти, ізоляційні бокси. Але поки все навпаки: військових не видно, лікарі з тривогою ходять на роботу, ресурсів не вистачає ні в одній країні світу. У такій ситуації потрібно діяти за принципом «На бога сподівайся, а сам не зівай». Перше, що потрібно освоїти, - дезінфекція в домашніх умовах.

Правила дезінфекції в домашніх умовах 

Насамперед потрібно запастися антисептиком. Його можна купити в магазині або оформити доставку. Якщо момент був упущений, тоді антисептик можна приготувати самому. Найпростіший варіант - це 60-70% -й розчин етилового спирту, перекису водню і гліцерину. Можна обійтися і простим спиртовим розчином, якщо нічого іншого під руками немає. Нижче більш детально, всі складові купуються в аптеці або вже є вдома. А поки правила.

Мий руки

Про це вже говорили тисячу разів. Мий руки до, після і під час. Не варто нехтувати цим простим, але ефективним методом. Боїшся за свою ніжну шкіру, тоді зволожуючий крем тобі в допомогу. Запам'ятай: це непорушне правило. Як «Отче наш».

Сонце

Сонце твій друг. Комаровський вважає, що одяг, в якій ти виходиш на вулицю, потрібно не менше двох годин знезаражувати на сонці. Не зайвим буде підготувати для себе кілька комплектів, щоб використовувати одяг по черзі. Якщо вважаєш такі заходи недостатніми, використовуй антисептик. Обробляй речі в коридорі, а взуття так взагалі за межами приміщення. Обов'язково одягни маску і рукавички.

Для оточуючих

Комаровський робить акцент на тому, що люди не завжди дотримуються правил і багато речей роблять автоматично. Таким чином в зони ризику потрапляють ключі від будинку, кнопки ліфта, дверні ручки, смартфони, паперові гроші і навіть продукти в магазині.

Ми звикли використовувати все це, не захищаючись. Бери з собою спиртові вологі серветки і протирай ними руки. Поділися серветкою з іншим, якщо бачиш, що людина не захищена. Такими серветками можна продезінфікувати і свій смартфон.

Дезінфекція в домашніх умовах і які антисептики знадобляться

За рекомендацією ВООЗ

  • 200 мл етилового спирту
  • 30 мл 3% -й перекису водню
  • 10 мл гліцерину
  • Антисептик без гліцерину
  • 160 мл етилового спирту
  • 40 мл води
  • 10 крапель ефірного масла чайного дерева
  • Антисептик з алое вера
  • 14 крапель ефірного масла чайного дерева
  • 100 мл спиртової настоянки (ромашка, календула)
  • 2 ст. л. гелю алое вера

Як зробити дезінфекцію квартири і приміщень?

Для цього можна використовувати звичайні миючі засоби з додаванням невеликої кількості хлору, який є в звичайній білизні. Для поверхонь підійдуть ті самі вологі серветки на спиртовій основі, однак пам'ятай, що не кожна поверхня здатна перенести таку зустріч. У всьому іншому тримай ніс за вітром і не впадай у відчай!