фото ілюстративне
У Рівненській ОДА відбувся традиційний онлайн брифінг щодо ситуації із поширенням коронавірусу.

 Основні меседжі брифінгу:

  • Смертність населення області у І кварталі 2019 році склала 11,3 на 1 тисячу населення, у 2018 році – 11,9. Наразі опрацьовуються цьогорічні показники. Прогнозовано, що у І кварталі 2020 року вони не будуть суттєво відрізнятися.
  • Вчора Кабмін прийняв рішення відновити державне регулювання цін по 10 найбільш значимих соціальних продуктах, восьми лікарських препаратах. Контроль за цінами здійснюватиме Держпродспоживслужба, що матиме право перевіряти, контролювати і моніторити ціни на ці продукти, накладати адміністративні стягнення. Антимонопольний комітет продовжуватиме свою роботу з монополістами на ринках.
  • Лабораторії Рівне нщини, які проводять ПЛР-тестування, мають потужність до 200 зразків на добу. Можуть проводити і більше. Механізм участі приватних лабораторій в ПЛР-дослідженнях опрацьовується. В аптеках є швидкі тести, але їх рекомендується робити спеціалістами для досягнення правильного і точного результату.
  • Лікування COVID-19 є безоплатним, якщо воно відбувається відповідно до протоколу, який затверджений МОЗ. Всі інші ліки, які виходять за межі протоколу, за рахунок пацієнта.
  • Вагітні, хворі або з підозрою на COVID-19, будуть передусім напрямлятися у Сарненську ЦРЛ і Дубенський міський пологовий будинок.
  • У Рівне нській області станом на 16:00 Сovid-19 підтвердився в 67 медпрацівників, з яких 14 - лікарі. У розрізі медзакладів, це: обласна клінічна лікарня - 42 особи (9 лікарів); Сарненська ЦРЛ – 12; Здолбунівська ЦРЛ – 6; ЦПМСД «Ювілейний» (м.Рівне ) – 2; Рівне нська ЦРЛ – 2; Рівне нська ЦМЛ - 1; ЦПМСД «Північний» (м.Рівне ) – 1; Рокитнівська ЦРЛ – 1.
  • Для проходження обсервації потрібно заповнити відповідну добровільну згоду. На жаль, далеко не всі її підписують. Водночас, люди погоджуються на добровільну самоізоляцію. Таких в області 4400. Вони перебувають під наглядом поліції та контролем відповідного органу місцевого самоврядування. У разі порушення умов самоізоляції поліція має право застосувати адміністративне стягнення - тобто штраф у розмірі від 17000 до 34000 грн. На обсервації в області на сьогодні перебуває дві особи.
  • Якщо ви контактували з особами хворими або з підозрою на Сovid-19, потрібно залишатися на самоізоляції. У разі виникнення симптомів треба звертатися за меддопомогою до сімейного лікаря, а уразі різкого погіршення стану здоров’я – до екстреної медичної допомоги. Фахівці встановлять програму дій щодо обстеження, а також лікування або у медичному закладі, або амбулаторно.
  • Сьогодні частину гуманітарного вантажу від МОЗ та ізоляційні халати, які закупило управління охорони здоров’я Рівне нської ОДА, вперше відправимо на первинну ланку – ПМСД. Іншу частину розподілимо на заклади першої та другої хвилі (опорні, районні та міські лікарні). Загальна кількість засобів захисту: маски, рукавички, костюми, окуляри, ізоляційні халати - більше 55 тисяч.
  • Закликаємо громадян – святкувати Великдень вдома. Вчора відбулась зустріч з представниками найбільших релігійних громад, де домовилися про формат Пасхальних богослужінь і Поминальної неділі. Літургії будуть правитися при закритих церквах. Пасхальні кошики будуть освячувати у суботу з 9 ранку на свіжому повітрі. Правоохоронці будуть контролювати дотримання дистанції, маскового режиму. У деяких населених пунктах священники будуть їздити вулицями і святити паски біля будинків. Упродовж тижня священники уже освячують паски в пекарнях і магазинах.
  • Поминальні неділі перенесені: УПЦ – на 27 травня, ПЦУ – на 6 червня.


Читайте також: На Рівне нщині збільшилася кількість хворих медпрацівників на коронавірус