На полицях наших магазинів можна зустріти чимало косметики з натуральною рецептурою, в яку входять різні олії. У цій статті ми розповімо про олію жожоба (хохоба), її переваги та можливості.

Китайський чагарник, який не росте в Китаї

Виходить цей цінний продукт з плодів сіммодсіі. Це вічнозелений чагарник або невелике дерево висотою 1-2 метри. У природних умовах росте в Мексиці, США (штати Каліфорнія й Арізона), Австралії, Аргентині, а також культивується в пустельних регіонах інших країн. Цікаво, що повна назва цього чагарнику – сіммодсія китайська, але саме в Китаї він не зустрічається. Річ у тому, що першим описав його німецький ботанік Йоганн Лінк. В 1822 році він відніс цю рослину до сімейства самшитів китайських. Пізніше помилка була виявлена, але епітет вирішили залишити, щоб уникнути подальшої плутанини з назвами.

Ця рослина є довгожителем і може досягати віку 200 років, але цвісти та плодоносити починає тільки через 3 роки після висадки, а давати хороший врожай лише через 5 років. Сіммодсіі доводиться виживати в посушливих ґрунтах, тому довжина її коренів досягає 9 метрів. Чагарник не відноситься до категорії лікарських рослин, але олія жожоба, отримана з його плодів, широко застосовується для виготовлення косметичних і дерматологічних засобів. На MAKEUP представлена різноманітна колекція таких продуктів, призначених для догляду за шкірою й волоссям. Вихідною сировиною для їх виготовлення є плоди та листя чагарника. Важливо добре просушити ці матеріали, тоді вони можуть зберігатися до року, за умови гарної вентиляції та правильного температурного режиму.

Видобування олії виконується методом холодного пресування. Отриманий продукт за консистенцією ближче до воску, а його корисні властивості пов'язані з високим вмістом жирних кислот, протеїну, колагену, вітаміну Е. Першим досить докладно описав його цілющі можливості мексиканський історик, єзуїт Франсіско Хав'єр Клавіхеро. У 1789 році в своїй праці "Історія Каліфорнії" він приділяє особливу увагу олії жожоба та її застосуванню в дерматологічних, терапевтичних і кулінарних цілях.

Сьогодні різні субстанції, отримані в результаті перероблення цієї рослини використовуються у багатьох сферах, наприклад, у тваринництві (корм для худоби), при виготовленні пластика, а також для виробництва трансформаторної оливи, мастильних матеріалів. В Арабських Еміратах навіть була представлена експериментальна партія палива, виконаного на основі хохоби.

Користь для шкіри та волосся
 

Широко використовувати олію жожоба в косметології почали на початку 70-х. На сайті мультирегіонального інтернет-магазину MAKEUP зібрана оригінальна колекція цього продукту. Сьогодні він застосовується як самостійний засіб, а також як компонент різних шампунів, кондиціонерів, бальзамів для губ, кремів. Активне використання в формулах спочатку було викликано забороною китобійного промислу. Довгий час основними поживним елементом доглядової косметики був китовий жир. Але це мало не призвело до повного винищення морських ссавців з сімейства китоподібних. Тому довелося шукати новий інгредієнт, який за своїми властивостями не поступається китовому жиру. Дослідження показали, що олія жожоба володіє такими перевагами:

  • нормалізує роботу сальних залоз;
  • легко засвоюється, не залишає масних слідів;
  • захищає шкіру й волосся від шкідливого впливу ультрафіолету;
  • перешкоджає фотостарінню, зменшує глибину зморшок;
  • практично не викликає алергічних реакцій, а індивідуальна непереносимість зустрічається вкрай рідко;
  • загоює дрібні пошкодження, розгладжує рельєф;
  • має антибактеріальну дію, тому використовується в комплексному лікуванні вугрів;
  • після нанесення не створює на поверхні жирної плівки;
  • пом'якшує хворобливі прояви та свербіж при екземі, дерматитах, псоріазі.

Важливою особливістю є тривалий термін зберігання, так у флаконах з темного скла цей продукт не псується протягом 2-х років. Широко застосовується не тільки для шкіри, але й для оздоровлення пасом. Стимулює ріст волосся, надає еластичність і пружність, використовується для лікування й профілактики підвищеної ламкості, а також як засіб для термозахисту при виконанні укладання гарячим повітрям. Дає живлення, пом'якшення та відновлення структури покривів, очищення, тонізацію шкіри та демакіяж. Добре переноситься та рідко викликає алергічні реакції, але слід враховувати, що в період вагітності й лактації підвищується сприйнятливість. Цей продукт використовується для догляду за бородою, входить до складу засобів, що застосовуються після гоління, забезпечує гарне ковзання під час масажу.