Коронавірус може проявлятися безсимптомно або ж за своїми ознаками бути схожим на сезонну ГРВІ. Тому людей, які вже перехворіли COVID-19 може бути набагато більше, ніж говорить офіційна статистика. Деякі специфічні симптоми здатні вказати, що ви вже перенесли коронавірус. Так, за даними вчених з Оксфордського університету, існує п'ять "легких" симптомів (НЕ температура, сухий кашель і озноб), які можуть говорити про те, що це коронавірус.

Втрата нюху

Одним з найбільш поширених симптомів є втрата нюху. Ці дані підтвердили, як зарубіжні, так і українські фахівці. Як з'ясували вчені, деякі клітини в носі містять білки, за якими штам SARS-CoV-2 і б'є в першу чергу. Саме так інфекція і проникає в організм. Такі люди стають "відмінними" рознощиками інфекції, так як часто не розуміють, що хворі.

Біль в животі

У деяких пацієнтів біль в животі може бути самостійним симптомом. Але іноді вона може означати розвиток пневмонії в нижніх частках легких. Тому до такого симптому потрібно поставитися уважно.

Діарея

Такий симптом був виявлений за результатами досліджень китайськими вченими. Так, в Ухані у половини з перших 204 обстежених пацієнтів був виявлений такий симптом.

Кон'юнктивіт

У низки пацієнтів з COVID-19 проявлявся легкий фолікулярний кон'юнктивіт. Він може виражатися в налитих кров'ю очах, печіння в області очей, скупченням гною, який прилипає до вій, сверблячкою в очах.

Втома

Почуття надзвичайно сильної втоми також може бути симптомом коронавируса. Варто звернути увагу на цей симптом, якщо це почуття не є наслідком перевтоми.