Хочеш заробляти гроші, але не знаєш як? Встановлюй бетонні банери на рекламу. Дозволи на них є абсолютно безкоштовними і якщо така конструкція не заважає руху транспорту - все можна.

Втім, знають про це далеко не всі підприємці. І такі дозволи зазвичай отримують наближені до влади люди. Розбираємось хто отримав черговий.

Відтак, 6 квітня очільник ОДА Віталій Коваль підписав дозвіл на розміщення 5 нових рекламних конструкцій на трасі Н-22 Устилуг – Луцьк – Рівне . Підприємець Юрій Одейчук як і просив, так і отримав погодження на усі спеціальні конструкції.

 

 

Примітно, Юрій Одейчук є швагром хабарника Юрія Ковтуна. Того самого начальника відділу з питань підприємництва та регуляторної політики департаменту економічного розвитку та торгівлі, якого наприкінці 2018 року затримали на отриманні 3000 долларів хабаря. За підписання дозволу підприємцю на розміщення таких самих рекламних конструкцій. Сестра ж підприємця працює в КП “Центр реєстрації прав”. Наприкінці 2018 року, орієнтовно тоді коли чиновника суд визнав винним, його швагро почав отримувати перші дозволи на встановлення білбордів.

 

За те що, Юрій Ковтун на посаді вимагав кошти за дозвіл, який є безкоштовним - він отримав покарання у вигляді штрафу 25000 гривень, що на третину менше самого хабаря. 

Не зважаючи на те, що сам підприємець Юрій Одейчук зареєстрований у Костополі, рекламні конструкції знаходяться здебільшого навколо Рівного.

Варто зазначити, це не перші конструкції які отримує пан Юрій. З 2018 року відтоді як його швагро звільнився через хабар з Департаменту ОДА - бізнес пішов вгору. Такі дозволи постійно погоджуються. Змінився лише підписант - очільник адміністрації. Адже саме за підписом голови ОДА видаються такі розпорядження. Щоправда, раніше такі дозволи навіть не потребували його розпорядження.

На сайті ОЛХ розміщене оголошення про здачу в оренду білбордів і один із номерів телефону належить саме ексчиновнику Юрію Ковтуну. За оголошенням пропонують в оренду 5 вільних білбордів на теренах області, щоправда пропозицій мають щонайменш 14. Ціни орієнтовно від 2500 грн/міс за один бік білборду. Політична реклама дорожча.

 

Поліція складала протокол, щодо порушення під час встановлення таких банерів на Північній об’їзній поблизу Рівного, втім підприємець суд виграв.

Як повідомляють в ОДА, підстав для заборони видачі дозволів вони не мають, адже процедура є чітко врегульована:

“Підприємець отримує погодження в Службі автомобільних доріг та поліції, що конструкція не заважатиме руху і ми видаємо дозвіл. Будь якому підприємцю. Нині працюємо над розробкою інтерактивної карти на якій можна буде чітко побачити де ці дозволи є, коли вони завершуються і якому підприємцю належать. Поки маємо таку ситуацію” - коментує директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі Костянтин Мокляк.

Варто зазначити, неодноразово депутати Рівне облради скаржились на бетонні рекламні конструкції. Зазначаючи, вони можуть впасти або ж об них під час ДТП може розбитись авто. І відповідальним за це буде ОДА, адже вони ці дозволи видають. Та вдіяти ніхто нічого не може, а підприємливі родини вміють цим скористатися. Та і незабаром вибори...

 

Дані з декларацій родини Ковтунів, youcontrol, Рівне нська ОДА, OLX, військова прокуратура та єдиний реєстр судових рішень.