Протитуберкульозна вакцина БЦЖ, від якої у багатьох на все життя залишається крихітний шрам на передпліччі, може виявитися ефективною в боротьбі з коронавирусною інфекцією. Про це з посиланням на Німецький інститут біології Макса Планка і ряд інших авторитетних зарубіжних джерел повідомляють і наші фахівці.

Ідею вивчити БЦЖ на предмет боротьби з Covid-19 вченим підказав такий факт: в країнах колишнього соціалістичного табору, а також в ряді інших держав, в яких вакцинація дітей БЦЖ була обов'язковою, випадків зараження Covid-19 і смертей від цієї інфекції набагато менше, ніж в Італії та Іспанії, США, Нідерландах, де цю вакцину масово не застосовують.

Дослідження, проведене групою вчених з США (воно опубліковано на науковому порталі medRxiv) показало, що вакцинація БЦЖ дає великий захист від респіраторних інфекцій

Тепер вчені з Австралії, Великобританії, Німеччини, Нідерландів спробують з'ясувати, чи може БЦЖ бути ефективною проти коронавирусной інфекції. Як повідомляє онлайн-видання The Sydney Morning Herald, в Австралії на цьому тижні починаються дослідження на добровольцях. Половину з них вакцинують БЦЖ. Протягом півроку фахівці контролюватимуть, як щеплення вплинуло на роботу імунної та інших систем. Ці дані належить порівняти з показниками контрольної групи. Експеримент не передбачає зараження кого-небудь коронавирусною інфекцією. Але результати випробувань дадуть можливість розібратися, чи здатна БЦЖ допомогти в боротьбі з Covid-19.