Фото ілюстративне
"Нафтогаз" назвав нову ціну для формування тарифу на газ для населення. Ми дізналися, як формується сума, яку українці отримають в платіжках у квітні.

У квітні українцям прийдуть дві платіжки за газ. Одна за об'єм спожитого газу у березні, а інша за транспортування газу у квітні, передає 24 канал.

Тариф у першій платіжці, тобто за спожитий газ, у всіх однаковий і становить 4,33 гривні за кубометр спожитого газу.

У березні українці заплатили за спожитий у лютому газ за тарифом 5 гривень за кубометр. Це на 13,5% дорожче за ціну у квітневих платіжках.

Ціна в другій платіжці, тобто за транспортування відрізняється в різних областях та навіть районах області. У березні найдешевше платитимуть у Києві – 0,34 гривні за кубометр газу, а найдорожче у частині Львівської області – 2,39 гривні.

Дивіться на карті скільки заплатять за транспортування газу мешканці різних міст у квітні. Цифри, актуальні на квітень, виділені синім кольором.

 Тарифи на транспортування газу для населення / Інфографіка 24 каналу

Українці, які не споживали газ у березні чи квітні, все одно заплатять. Не за спожитий газ, а за його транспортування. Все через те, що для вас підрахували, скільки ви спожили за період з 1 жовтня 2018 по 31 вересня 2019. Поділили все на 12 місяців, а потім цю кількість кубометрів помножили на місцевий тариф. Так вийшла фіксована ціна за транспортування, яка не залежить від того, чи споживаєте ви зараз газ, чи ні.

Дивіться також: Без цензури: Коли рівнянам очікувати на дешеве тепло?