У світлі останніх неприємних подій медичні маски стали дефіцитним товаром. Дійшло до того, що ці недорогі засоби захисту стало простіше зшити своїми руками в домашніх умовах.

Як носити маску 

Коли людина кашляє або чхає, то заражені крапельки він відправляє прямо в навколишній простір, що небезпечно для інших людей. Коли ж хворий надягає маску, то це приблизно вдвічі зменшує обсяг викидається рідини. Всесвітня організація охорони здоров'я і сьогодні відзначає, що маски і більш досконалі засоби захисту (на кшталт респіраторів) мають носити медики, які регулярно контактують з хворими людьми. Що стосується здорових людей, то їм слід використовувати маски для профілактики, якщо вони контактують з хворими. На даний момент немає однозначних доказів, що маски взагалі захищають здорову людину. Більш того, в самій ВООЗ пояснюють, що носіння маски може піти на шкоду, адже людина, сподіваючись на неіснуючий захист, буде ігнорувати інші запобіжні заходи, наприклад, стане рідше дезінфікувати руки. При цьому в Китаї, де недавню критичну ситуацію змогли взяти під контроль, носіння масок в людних місцях настійно рекомендувалося. Допомогло. При цьому не можна забувати, що вірус здатний проникати навіть через очі.

Важливо розповісти, яким боком носити медичну маску найправильніше

Справа в тому, що купівельна медична маска має білий прихований бік і кольорову лицьову. Хворі надягають маску білою стороною всередину. Якщо ж людина здорова, а маску носить для того, щоб не заразитися, то слід надягати маску білою стороною назовні. У будь-якому випадку маска буде захищати однаково, але правильний вибір боку дасть оточуючим зрозуміти хто перед ними: хвора людина або той, хто просто не бажає заразитися. Перш ніж торкатися маски, рекомендується вимити руки милом і продезінфікувати їх. Перевір на наявність пошкоджень, а потім розправ, щоб засіб захисту прийняло форму твого обличчя. Щільно закрепи, надійно закриваючи рот і ніс. Потрібно пам'ятати, що такі засоби захисту одноразові і повторно їх використовувати не можна. Більш того, міняти маски потрібно кожні дві години, а якщо доглядаєш за хворою людиною, то нова маска повинна вдягатися для кожного контакту. Причому такий контакт не може тривати більше 15 хвилин. В Інтернеті з'являються поради промокати маски ефірними маслами, спиртом або іншими рідинами. Але лікарі забороняють це робити, називаючи подібне неприпустимим. Такі експерименти тільки допомагають вірусу, оскільки викликають запалення дихальних шляхів.

Знімати маску слід правильно, тримаючись тільки за еластичні петлі на задній частині вух

Не можна торкатися пальцями самої маски або притискати її до одягу. Після того, як відправиш використану маску в закритий контейнер або урну, обов'язково продезінфікуйте руки. Пам'ятай, що маска мало допомагає в профілактиці захворювання, адже частинки вірусу можуть бути і на дверних ручках, і на кнопках в ліфті, і на банкнотах, і навіть на улюблених гаджетах. Тому регулярно дезінфікуйте руки, провітрюйте житло, уникай контактів з іншими людьми, а краще по можливості залишайся вдома, щоб убезпечити і себе, і близьких від можливого зараження.