Фото ілюстративне
Саме таке запитання найчастіше чують юристи Рівненщини під час карантину.

В період карантину консультанти Проекту ПУЛЬС Рівне нського РВ АМУ почали отримувати від працівників скарги, щодо звільнення з роботи. Консультант з правових питань Василь Курилас надає роз’яснення, щодо цього питання:

- В разі незаконного звільнення працівники можуть звертатися за номером 102 або написати заяву в поліцію за статтею 172 ККУ (Грубе порушення законодавства про працю).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 - 51 000 гривень). Або позбавлення права обіймати певні посади. Також керівників можуть позбавити права займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або покарати виправними роботами на строк до двох років.

Водночас, Кабмін рекомендує державним органам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам і організаціям усіх форм власності та державним банкам на час карантину не звільняти співробітників, що працюють зараз вдома, а також тих працівників, які пішли у відпустку за свій рахунок.

- Також рекомендуємо підприємствам і організаціям утриматися від застосування звільнень громадян, передбачених пунктами 1, 3, 4 статті 40 Кодексу законів про працю. Йдеться про реорганізацію, ліквідацію, також прогул. Тобто, ті підстави, які об'єктивно можуть виникнути у зв'язку з об'єктивним обставинами карантину і надзвичайної ситуації, - наголосив Василь Курилас.

Читайте також: На Рівне нщині небайдужі активно допомагають медикам