Фото ілюстративне
Верховна Рада на позачерговому засіданні 30 березня схвалила в другому читанні закон щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Свої голоси за це рішення віддали 259 народних депутатів.

Перед цим Рада доручала комітету з питань аграрної та земельної політики доопрацювати законопроєкт 2178-10 з урахуванням пропозицій і поправок, та внести його на розгляд парламенту у другому читанні, передає 24 канал.

З рівненських депутатів підтримали закон Дмитро Соломчук, Олександр Салійчук, Яна Зінкевич.

Олександр Ковальчук, Роман Іванісов, Олександр Аліксійчук, Сергій Литвиненко, Соломія Бобровська та Віктор М'ялик на засіданні були відсутні.

Що передбачає законопроєкт про ринок землі

- З 2021 року землю зможуть купувати лише фізичні особи і не більше 100 гектарів в одні руки. З 2023 року обмеження становитиме до 10 тисяч гектарів в одні руки.

- Юридичні особи зможуть купувати землю тільки з 2024 року та з обмеженням у 10 тисяч гектарів.

- Іноземні громадяни матимуть право купувати землю тільки після проведення референдуму щодо відповідного питання, у разі згоди більшості громадян України.

- Початок дії закону відкладається, тобто запрацює з 1 липня 2021 року.

- У перші 2 роки дії закону буде заборонений продаж земель державної власності. Вільний обіг землі стосуватиметься лише ділянок, які належать пайовикам.

- Зауважимо, що ухвалення закону про ринок землі разом із законом про регулювання банківської діяльності є умовою для отримання нової програми фінансування від МВФ в обсязі приблизно 8 мільярдів доларів.