Рівненська центральна міська лікарня наразі посилено готується до зустрічі пацієнтів з коронавірусом. Нагадаємо цей заклад, а також Сарненська районна, визначені госпітальними базами в області у боротьбі з хворобою. У міській лікарні Рівного прибирають та дезінфікують відділення. Лікарня готова прийняти 300 хворих на китайський недуг. Щоправда якщо ситуація погіршиться, пацієнтів розміщатимуть майже у всіх відділеннях.

Рівне нська міська лікарня. Пацієнтів з коронавірусом прийматимуть саме тут. Спершу у інфекційному відділенні, а далі у інших. Якщо хворих більшатиме.

Ось  це інфекційне відділення 60 ліжок, це ще 200 ліжок у хірургічному корпусі буде. Вже буде передбачати, що задіюється ще терапевтичний корпус там ще 100 ліжок, - розповідає начальник міського управління охорони здоров'я Віктор Іськів.

Нині у стінах міської лікарні перебуває трохи більше двох сотень пацієнтів. Всіх інших виписали. Лікуються вдома амбулаторно. Медики посилено готуються до зустрічі з китайським недугом. Миють та дезинфікують відділення.

Кожну палату обробляємо, стіни, жалюзі меблі, нам всі засоби видають, всі медсестри готов, - говорить старша медична сестра відділення ургентної хірургії Вікторія Кравчук.

Обробляють не лише палати, а й меблі, стіни, двері - усі поверхні. Ручки обмотують марлею і постійно зволожують антисептиками. Кажуть, засобів вистачає.

Дивіться також: є 17 треба ще 10: апарати штучної вентиляції легень закуплять для Рівне нської міської лікарні

Думають і про медичний персонал. Кажуть, на три тижні існуючих засобів індивідуального захисту достатньо. Якщо різко пацієнтів побільшає то вистачить лише на тиждень. Але вже незабаром очікують нове постачання.

Виділено 10 мільйонів на закупівлю засобів індивідуально захисту і медикаментів, 7 мільйонів виділено на міську лікарню. Зараз йде активний процес закупівель, через тиждень - два вже буде дуже багато засобів індивідуального захисту.

У лікарні, майже у кожному відділенні передбачили і готель для медпрацівників. Це палати у яких житимуть лікарі, які будуть лікувати хворих на коронавірус.

Якщо працівник живе сам, він може ночувати вдома, ми будемо йому допомагати, якщо працівник має родину і не хоче їх наражати на небезпеку, буде ночувати тут, ліжко буде, кормити будемо і наступного дня відразу до роботи, - розповідає головний лікар Рівне нської ЦМЛ Євген Кучерук.

Лікарня розрахована на 850 пацієнтів. У разі різкого збільшення хворих на коронавірус, не чіпатимуть лише нейрохірургію, а також будуть ліжкомісця для хворих з інфарктом. Всі інші відділення перейдуть на лікування хворих з коронавірусом. 700 пацієнтів матимуть де розміщати. Втім медики сподіваються, що до цього не дійде. Зараз активно переймають досвід інших країн у боротьбі з недугом, а також вивчають ефективні ліки.

Ми відпрацьовуємо схему медикаментозного забезпечення, до кінця тижня ми матимемо препарати, які зможуть ефект лікування значно покращити.

До того ж медики просять рівнян не панікувати. Дотримуватись гігієни, а також максимально обмежити своє перебування на вулиці. До слова, наразі в інфекційному відділенні міської лікарні перебуває 6 пацієнтів. Коронавірусу у них не підтверджено.