РОДА
Тест-системи та захисні засоби розподілили серед медзакладів Рівненської області.

 Сьогодні Рівне нщина отримала медичні засоби та тести двох видів, які прибули в Україну. Зокрема, понад 1800 ПЛР тестів, 5000 експрес-тестів і захисні засоби.

«Сьогодні у Рівне нській ОДА відбувся попередній розподіл вантажу в медичні заклади. До слова, під час перерахунку ПЛР-тестів їх виявилося більше на 78. Усі 1878 таких тестів ми передаємо у Рівне нський обласний лабораторний центр, фахівці якого здійснюватимуть діагностику за полімеразною ланцюговою реакцією", - розповів голова ОДА Віталій Коваль.

Нагадаємо, ПЛР-тест є одним з найточніших методів діагностики, адже дає змогу визначити наявність інфекції навіть при мінімальному вмісті її штамів у біологічному матеріалі.

5000 експрес-тестів будуть розподілені між 27 лікувально-профілактичними закладами області. Найбільша кількість передбачена для потреб Рівне нської ЦМЛ (1000 шт) та Сарненської ЦРЛ (500 шт), які є госпітальними базами лікування COVID-19.

Решта швидких тестів будуть передані для закладів вторинного та третинного рівня відповідно до кількості населення, а також у Рівне нський гарнізонний госпіталь та обласний лабораторний центр. Крім того, частину швидких тестів залишили у резерві для оперативного реагування на можливе ускладнення епідеміологічної ситуації в тому чи іншому районі, місті, ОТГ, а також для поповнення запасів у тих медзакладах, де вони будуть закінчуватися.

"Медики використовуватимуть швидкі тести згідно з Наказом МОЗ № 663 від 13.03.2020. Тобто, ні первинна ланка меддопомоги, ні екстренка не застосовуватимуть швидкі тести. Лише вторинна ланка медицини, де відбуватиметься госпіталізація хворого. Якщо експрес-тест виявив у людини COVID-19, лікарі повинні будуть взяти додатковий зразок для його підтвердження в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР", - повідомив заступник начальника управління охорони здоров'я Рівне нської ОДА Олег Вівсянник.

Респіратори та костюми захисту будуть, передусім, направлені для медиків швидкої допомоги у різні райони області.

Читайте також: Ще 13 випадків зараження COVID-19