Фото ілюстративне
Їх життя тісно пов'язане з іноземними країнами. Це був свідомий вибір і про нього аж ніяк не шкодують. Щоправда коронавірус вніс свої корективи: хтось повернувся, а хтось - навпаки поширює досвід європейців через соціальні мережі. Спостереженнями рівнян ділимось сьогодні:

СЛОВАЧЧИНА

Студент з Рівного Ілля навчається в університеті міста Пряшів, що у Словаччині.

Розповідає, усі заходи безпеки й інформування студентів ще до початку фіксації коронавірусу в багатьох європейських країнах відбувалося в електронному вигляді.

- 7-8 березня в електронних кабінетах студентів з'явилося повідомлення - якщо хтось їздив за кордон в інші Європейські країни - має залишатися на карантині вдома на 14 днів, - розповів Ілля. - Наступного дня в гуртожитку повісили оголошення про карантинні заходи. Вони передбачали обмеження допуску у гуртожиток сторонніх.

У понеділок, 9 березня, в університеті запровадили карантин у навчанні на 2 тижні. Усім студентам рекомендували їхати додому.

- Діти почали повертатися хто в Україну, хто в рідні міста Словаччини. Гуртожитки опустіли. А два дні по тому - студентів, які залишилися, а їх близько 10 в гуртожитку, тимчасово переселили в один гуртожиток, щоб інші закрити, - продовжує Ілля.

Коли повертався в Україну, на кордоні у всіх перевіряли температуру, два автобуси у яких виявили людей з температурою десь додатково відправили в Ужгород на детальнішу перевірку.

- Нині нам в електронні кабінети приходять завдання з предметів , які ми маємо робити дистанційно.

НІМЕЧЧИНА

Олександр зі Здолбунова поїхав на роботу до німецького Берліна. Розповідає, що повертатися поки не планує, адже у Німеччині досить спокійна атмосфера й жодної паніки.

- Так, буває, що під кінець дня полиці у магазинах спорожніють, але на ранок вони знову заповнені, жодних проблем. Люди спокійн почувають себе на вулиці, у масках ходять одиниці, - каже Олександр.

ПОЛЬЩА

Тетяна вже пів року як разом із чоловіком та дітьми переїхала до Польщі, живуть у місті Пулави. Каже: місто на карантині, тому з дому ні ногою:

- Сидимо вдома, діти роблять уроки кожен день, в магазин ходимо по можливості, А от з усіма іншими не поїхали додому, на Рівне нщину, до батьків, тому що не хочемо піддавати ризику себе і рідних, - каже жінка.

А от рівнянина Романа карантин застав у польському Любліні. Розповідає: люди дисципліновано виконують розпорядженя уряду - вулиці порожні.

- Всі заклади зачинені, але люди на працю в основному ходять. Мер міста Кшиштоф Жук звернувся до власників кафетеріїв та ресторацій з проханням про допомогу в їжі для лікарів, які майже цілодобово працюють в лікарнях зараз (за пару годин вже дякував бо їжею завалили всі лікарні). Компанії Глово та Убер Ітс здійснюють безконтактну доставку їжі. У соціальних мережах створили групу взаємодопомоги громади Любліна (всі поляки, українці, грузини... всі жителі) пишуть хто потребує і хто може допомогти. Дуже круто, - каже Роман.

ІТАЛІЯ

Рівнянка Анастасія живе в Ломбардії - регіоні, який зовсім поруч з тим, де найбільше хворих на коронавіру в Італії.

- Спочатку тут теж легковажно ставилися до ситуації, мало хто вірив, що вірус насправді небезпечний. Але це поки не заповнилися всі лікарні й почали помирати люди різного віку. У лікарнях бракує місць, лікарів, медикаментів, це страшно, хоч і відбуваєть не зовсім у нас, а в Бергамо, - каже Анастасія.

Тому запевняє: інформація, якої в Україні багато - це не залякування, а гірка правда.

- Люди, будьте розумними, залишайтеся дома і не піддавайте ризику ні себе, ні близьких. Все буде добре, - каже дівчина.

Читайте також: Безпека та відповідальність: інструкція для тих, хто повертається з-за кордону