Кісточка на нозі є деформацією стопи. Це далеко не тільки естетична проблема, через яку не одягнеш високі підбори. Про це знають всі жінки, які зіткнулися з ненависної шишкою.

Це не наріст

Стереотипів на тему безліч. Деякі вперто вважають, що шишка - це наріст. Насправді ні. Шишка з'являється через відхилення першої плеснової кістки стопи у внутрішню сторону з одночасним нахилом великого пальця до зовнішньої стороні. Якщо проблему ігнорувати, то ситуація тільки погіршуватиметься. Кісточка буде лише сильніше випирати, завдаючи відчутний біль при ходьбі. Не кажучи вже про труднощі вибору взуття.
Причина - сколіоз, який збільшує навантаження на стопи, плюс копчикова травма, яка ще більше розгортає крижі, тазові кістки, гомілки і стопи. Стопи - це кінцева ланка в ланцюгу, яка починається з черепа, проходить через все тіло, хребет, таз, стегна і гомілки. Тому будь-яка деформація стоп - це ознака того, що вище також є деформації, і причиною їх є саме травма (родова або придбана). Ні про яку спадковості мова йти не може. Роль грає і слабкість сполучної тканини. При ній зв'язки не можуть утримати зведення стопи в правильному положенні, і вона розповзається. Це найчастіше зустрічається у людей, що мають ендокринну патологію, а також у тих, які не вживають в їжу м'ясо. У них ця кісточка на стопах часто буває виражена більш явно.
Інші фактори, такі як незручне взуття, шпильки, носіння взуття на плоскій підошві, неправильна навантаження на стопу, звичайно ж, провокують розвиток кісточки. Нерідко така деформація (професійна) зустрічається у балерин, у футболістів.

Стадії деформації стопи

Їх прийнято ділити в залежності розміру кута, на який відхилився великий палець і перша плюснева кістка. Чим раніше почати лікування, тим ефективніше воно буде. Якщо стопа вже деформована, консервативними методами усунути цю деформацію не вийде. І в цьому немає необхідності, так як організм вже сформував для себе свого роду «підпірку», щоб при всіх цих змінах людині було зручніше ходити. Тіло «виводить» проблеми крижів і поперекового відділу на периферію. Консервативне лікування може лише допомогти прибрати больові відчуття під час ходьби.

Чи допоможе операція?

Якщо суглоб вже деформований, то операція може допомогти лише візуально виправити ситуацію і зробити ногу красивішою. Але так ви просто виб'єте у свого організму грунт з-під ніг: він сам собі сформував цю «опору», щоб компенсувати деформації і більш-менш комфортно існувати. Після операції часто ви не зможете нормально користуватися стопою, повноцінно упиратися на неї. Навантаження переходить на іншу стопу, і тепер вона починає розпластуватися, збільшуватися в розмірі (іноді на 1-2 розміри взуття).
Народні засоби: масаж, гімнастика, розтирання, прокатування качалки, ходіння навшпиньки і шкарпетках, обливання холодною водою, розслаблюючі ванночки з лавандою і т.д. - можуть зменшити навантаження на стопу, зняти больові відчуття, поліпшити кровообіг в стопах. Але зменшити деформацію, звичайно, ні.