Відео скандального громадського діяча Антона Гури про літак з Італії зібрало мільйон переглядів і десятки тисяч поширень. Випуск «Право на владу», де Гура заново розповів усю історію, - більше 50 тис. переглядів лише на YouTube.

Спільнота VoxCheck опублікувала детальний перелік подій, пов'язаних з цієїю ситуацією, закликаючи боротися з коронапанікою.

Що відбувається з літаком з Італії, на якому летів Антон Гура, як на це реагують ЗМІ, анонімні Телеграм-канали та органи влади - все в одному дописі. Stay tuned!, - пишуть у спільноті.

О 19:57 Антон Гура почав трансляцію на своїй ФБ сторінці про літак з Мілану до Києва.

Зі слів Гури, він навмисне провів експеримент: злітав туди і назад в Мілан, щоб порівняти, як борються з коронавірусом в Італії та в Україні. Висновки блогера складно описувати цензурною мовою, але ми спробуємо.

Гура починає відео з того, що на літаку було більше половини іноземців, серед яких є хворі. На момент запису відео пасажири літака чекали на скринінг. Гура заявив, що під час польоту іноземці приймали терафлю, щоб збити температуру. Гура зізнається, що про всяк випадок теж наївся ергоферону. 

Далі він говорить, що у всіх пасажирів були з собою ліки, вони були підготовлені. З його слів, українські жінки в аеропорту в Італії розповідали, що їх навмисне «виперли з Італії».

Пасажирам проводять скринінг. На відео чути слова медперсоналу про те, що у когось температура 36,9, у когось — 37,2. Гура свариться з медперсоналом.

Нарешті, трьох пасажирів, щодо стану яких є підозри, відправляють з літака на «швидку» і відвозять у лікарню. Через декілька хвилин випускають решту пасажирів.

Все це, знову ж, супроводжується коментарями про те, що решта 187 пасажирів можуть переносити хвороби. Далі Гура скаже, що саме завдяки тому, що він влаштував скандал і записував усе на відео, 3 пасажирів все ж відправили на перевірку.

Протягом всього відео лунає декілька однакових мотивів коронапаніки: «Якщо нас всіх звідси випустять, забудьте про карантин. Наша країна не готова. Всім на вас начхати.» і «На літаку 100% є коронавірус. Ну точно 99%, що коронавірус тут є.»

Відео розлетілось у мережі і з'явилось на різноманітних пабліках та сайтах.

О 22:30 в ефірі 1+1 починається ток-шоу «Право на владу». Приблизно о 22:45 - включення в ефірі Антона Гури та відео з його Фб-сторінки. Там він знову розповідає про ситуацію на літаку.

На ефірі також був заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко. «Бортпровідники та епідеміологи спрацювали професійно. Ми вже доставили трьох пасажирів в лікарню, зараз їм роблять діагностичне дослідження на предмет коронавірусної інфекції. Якщо діагноз буде підтверджено, продовжаться злагоджені дії епідеміологічної, медичної служб, поліції.» — казав Ляшко у прямому ефірі.

Після опівночі МОЗ повідомили:

Вже отримано список усіх пасажирів, які були на борту літака з Мілану, на якому потенційно були хворі люди. Кожному пасажиру буде надано інструкцію щодо самоізоляції, направлення найшвидшим часом пройти тест на COVID-19. В разі необхідності всі будуть ізольовані та пройдуть лікування відповідно до встановленого протоколу.

Опів на першу МОЗ виклали результати тесту пасажирів, яких направили у лікарню. Covid-19 у жодного з них НЕ ВИЯВЛЕНО.

У коментарях до опублікованого відео користувачі обурюються, вважаючи усю цю ситуацію фейковою. Дехто просить не сіяти паніку, не обманювати людей і вірити лише офіційним джерелам інформації. 

Читайте також: В Україні підтверджено два нових випадки захворювання на коронавірус