Україна пішла на карантин. Вперше в історії. Три тижні обмежень аби не допустити поширення коронавірусу. Закрили садочки, школи та університети. Обмежили масові заходи. Скасували низку концертів, деякі перенесли. Закрили пункти пропуску з країнами ЄС. Рівняни з розумінням ставляться до таких обмежень. Але от закриття садочків викликало шквал емоцій. Куди дівати дитину, якщо двоє батьків працюють?

Оксана гуляє з трирічною донькою. Остання не у садочку бо часто хворіє. Мама каже, закривати дошкільний заклад - не доцільно.

- Коронавірус повідомили, що не вражає дітей. Тому я думаю, це треба залізничні вокзали, автовокзали закривати, а не садочки, - каже мати двох дітей Оксана.

Дитячі садочки у Рівному ще працюють. На карантин підуть з 16 березня. Втім і сьогодні дітей у групах поменшало, каже директор закладу дошкільної освіти №45 у Рівному Тетяна Панасюк:

- Сьогодні прийшло менше діток, на 30 чоловік прийшло менше, я думаю не привели ті батьки, які мають старших школярів, і кому є з ким залишити, а інші батьки думають, як оприділитись їм.

Одні батьки везуть малюків до бабусь, а інші у пошуках рішення. Лишати дітей не має з ким. Юлія працює дистанційно. Три тижні буде займатись і з донькою вдома. А от друзі зізнається збентежені.

- Бабусі дідусі теж працюють, то це теж дуже тяжко, зараз люди взагалі не мають уявлення що робити. я знаю багатьох хто неофіційно оформлений то взагалі для них це велика проблема. Неофіційно оформлений, а діти у садочку, - каже мати чотирикласниці Юлія Суботіна.

Керівництво області просить працедавців з розумінням поставитись до ситуації. І дати батькам оплачувану відпустку, коментує перший заступник голови Рівне нської ОДА Сергій Подолін:

- Ми звертаємось до роботодавців - якщо ми закриваємо садочки, а батьки на роботі то треба щоб керівники установ різних форм власності розуміли цю ситуацію.

З 16 березня у Рівному закриваються садочки на карантин. Школи, університети та технікуми - вже від сьогодні. Також призупиняється робота закладів дозвілля, театрів, кінотеатрів, відміняються масові заходи, концерти, у громадському транспорті посилена дезинфекція.

- Ні одна смерть дитини, чи людини не варта тих втрат, які можуть бути через призупинення чи введення карантину. Тому наша основна задача не допустити і зупинити паніку, - звертається голова Рівне нської ОДА Віталій Коваль.

Рівняни не панікують. Ходять по вулиці без масок. Бо їх і немає. У аптеках все розібрали, а нових поступлень чекають.

- Немає поставок, обдзвонила всі оптові фірми і немає . Ми замовлення робимо а у оптовиків немає, - пояснює завідувачка аптеки у Рівному Алла Котович.

Маски чекають, а також тест - системи, для діагностування захворювання, додає керівник Рівне нського обласного лабораторного центру Роман Сафонов:

- Рівне нщина увійшла у 8-ку областей куди сьогодні ввечері надійдуть тест – системи на проведення молекулярно – генетичного аналізу, методом полімеразно – ланцюгової реакції. Це високочутливий метод і він дасть можливість оперативно визначати і діагностувати це захворювання.

В Україні лабораторно діагностований лише один випадок коронавірусу. Захворів чоловік у Чернівцях. Загалом у світі 127 тисяч хворих. Більше чотирьох тисяч померли від цього недугу, а 68 тисяч одужали. Аби хвороба не поширювалась - потрібно з розумінням ставитись до проблеми і головне не дискримінувати тих, хто повернувся із закордону.

Карантин в Україні вводять на три тижні, а саме до 3 квітня. Для багатьох він став несподіванкою. Адже одночасно українці отримали багато обмежень. Щоправда дані дії уряд називає - кроком на випередження. і вкотре ставитись з розумінням і не панікувати.

Читайте також: Бентежний карантин: як закриття садочків вплине на роботу атомної електростанції у Вараші