Настання весни радіють не тільки люди, а ще й кліщі. Тепла погода і висока вологість після дощів - ідеальні умови для атаки. Живуть кровопивці в листяних і змішаних лісах, а за допомогою гризунів можуть "переїхати" і на дачні ділянки. В межах міста справжній рай для кліщів - лісопаркові зони.

Як уберегти себе від кліща

  • Довгий рукав сорочки, довгі штани, чоботи. Голова і шия повинні бути прикриті. Тільки в такому вигляді можна вирушати на прогулянку в ліс. Потрібно зробити все, щоб кліщ не зміг заповзти і вкусити;
  • Існують спеціальні репеленти від кліщів, якими можна обробити відкриті ділянки тіла з метою профілактики;
  • Дуже важливо після прогулянок на природі оглядати одяг і шкіру;
  • Можна зробити щеплення від кліщового вірусного енцефаліту.

Що робити, якщо кліщ вкусив?

Спочатку від противного паразита потрібно позбутися. Не висмикують кліща! Ви швидше за все відірвете тільки тіло, а головка залишиться глибоко в шкірі. Краще довірити витяг кліща професіоналам в травмпункті або поліклініці.

Але якщо допомоги чекати нізвідки, важливо захопити кліща якомога ближче до "хоботка" і, тримаючи його строго перпендикулярно поверхні шкіри, повертати - як би викручувати кліща з рани. Місце укусу треба обов'язково продезінфікувати йодом або одеколоном. Якщо головка залишилася в шкірі, доведеться просто обробити місце йодом і чекати, коли вона вийде сама.

Самого кліща викидати не можна. Його потрібно здати на дослідження в мікробіологічну лабораторію на аналіз, щоб з'ясувати, чи був він зараженим чи ні, а отже, ризикуєте ви захворіти на кліщовий енцефаліт чи ні.