У Рівному дезінфікують тролейбуси: поручні, скло та підлогу обробляють спеціальними засобами. Водії намагаються переконати, робили це й раніше, однак після того, як в Україні зафіксували перший випадок коронавірусу, а також часті випадки грипу - ретельніше прибирають. Ми поспілкуватися з водіями міських, приміських та міжміських перевезень. Чи дезінфікують салони громадського транспорту і чи зобов'яжуть перевізників посилено проводити прибирання - далі у сюжеті.

Автобус у напрямку Чернівці-Пінськ. Зупинка у Рівному. Водій поспішно роздає пасажирам їхній багаж. Запитуємо у нього чи проводить вологе прибирання салону перед рейсом.

Чернівці - перше місто в Україні, де зафіксували коронавірус. Там у профільному департаменті зобов'язали проводити ретельну санітарну очистку та дезінфікацію у громадському транспорті, аби запобігти поширенню вірусних інфекцій. Запитуємо у пасажирок, які їхали з Чернівців, чи помітили вологе прибирання.

Всякі люди бувають. Бувають не чистота. Всякого буває, - говорить пасажирка автобуса "Чернівці-Пінськ".

На кінцевій зупинці залізничного вокзалу заходимо в автобус, який курсуватиме у напрямку "Рівне -Клевань". Заскочили водія з шваброю в руках.

Добавляємо Галу чи щось таке. У мене є що хочеш.

Каже, прибирає в салоні автобуса регулярно.

За кожним рейсом, - каже водій автобуса "Рівне - Клевань".

А от водій міського маршруту №56 каже, прибирає щовечора.

Миємо підлогу, скло обов'язково, бо ми як їздимо люди головою чіпають , дай витираємо, щоб була чистота і порядок. Я завжди поручні дезінфікую кожного вечора, - розповідає водій маршрутки №56 Андрій.

Та спеціальні розчини є не у всіх.

Навіть на дизенфікуючі засоби треба тратить гроші. От я взагалі вважаю, що треба, щоб це ішло від керівництва тролейбусів і маршруток, - каже водій маршрутки №64 Ігор.

Тимчасом у КП "Рівне електроавтотранс" дезинфікують тролейбуси перед виїздом на рейс.

Дезінфекція у нас відбувається спеціальними сертифікованими розчинами, засобами. Є спеціальне приміщення для приготування цих розчинів, навчений спеціаліст, який проводить обробку салонів тролейбусів, - головний інженер Сергій Максимчук.

Робить це Михайло Трофімчук у спеціальному одязі.

Дизенфікую тролейбус впродовж 5 хвилин.Більше на поручні та на підлогу, - працівник ДЕПО.

Далі за роботу береться Валентина.

Витираю тролейбуси після дезинфікації. Ну десь півгодинки, щоб протерти підлогу, поручні всі.

Після цього тролейбус провітрюється і далі виходить на рейс. Окрім того, двічі на день кондуктори проводять вологе прибирання. Якщо досі це робили у тролейбусах, то тепер санітарна обробка відбуватиметься і в маршрутках, і в автобусах. Оскільки у Рівному дали протокольне доручення, яке зобов'язує перевізників робити дезінфекцію громадського транспорту за свої ж кошти.

Це і розпилювання деззасобів у маршрутних таксі, тролейбусах і так само особиста гігієна, особисті антисептики для водіїв, - начальник міського управління транспорту і зв'язку Володимир Пилипчук.

А вже з наступного тижня спеціальна комісія буде проводити перевірки чи виконують перевізники зобов'язання. 

Читайте ще: у Рівному дезінфікують тролейбуси