Більшість жінок усвідомлюють важливість гігієни. А питання особистої гігієни для представниць прекрасної половини людства по праву стоять на першому місці. Адже відомо, що найкраще лікування - це профілактика, тому від того, наскільки правильно ми дотримуємося інтимної гігієни, багато в чому буде залежати жіноче здоров'я. Проте в гонитві за чистотою дівчата нерідко виявляють надмірну старанність.

Поширені помилки

Порушення режиму підмивання: занадто часто, занадто рідко, використовуючи мочалку і не звертаючи уваги на напрям струменя води. Дану процедуру слід виконувати двічі на день, під проточною водою і тільки руками. Використання мочалки і допоміжних засобів неприпустимо, оскільки може викликати роздратування і пошкодження чутливої області. Безумовно, додаткові гігієнічні процедури необхідні в період менструації, інтимної близькості і після походу в туалет. Бажання досягти максимальної чистоти змушує багатьох направляти струмінь води всередину. Однак робити цього зовсім не потрібно! Досить промити все зовні.

Використання засобів, не передбачених для інтимної гігієни

Засіб необхідно підбирати індивідуально, з урахуванням переносимості, але з тих, які призначені для інтимної гігієни. Ніякого мила! Навіть дитяче мило може викликати сухість шкірних покривів і порушувати pH, що несприятливо позначиться на нормальну мікрофлору. Використовувати спеціальні засоби краще 1 раз в день, а далі обмежитися водою. Парфумовані аромати будуть створювати відчуття свіжості і чистоти. Зовсім ні. Використання ароматизованих засобів повинно бути винятком або зведено до мінімуму, так як вони можуть провокувати роздратування, свербіння, печіння і інші прояви алергічної реакції.

Нижня білизна з синтетичних матеріалів

Красива білизна - це важливий атрибут сучасної жінки. Однак необхідно пам'ятати, що якщо воно повністю синтетичне, а ще й неправильно підібране за розміром, створюється парниковий ефект. Волога і тепле середовище сприятливе для розвитку дисбіозів, в тому числі кандидозу (молочниці). Слід віддавати перевагу натуральним тканинам або вибирати білизну з х / б вставкою. Особливо це важливо пам'ятати при заняттях спортом.

Зловживання піною для ванн або бомбочками

Це прекрасні засоби, які допомагають розслабитися після робочого дня, але аж ніяк не такі нешкідливі. Часте використання останніх може привести до порушення pH слизової, а також підвищити сприйнятливість до інфекцій і прискорити розвиток дисбіозу. Але це не означає, що можна назавжди забути про засоби для ванної. Варто лише скоротити їх використання до 1-2 разів на місяць, виключивши період менструації, а так само якщо вже є почервоніння, свербіж або роздратування.

Спринцювання - ворог номер один

Якщо вас нічого не турбує, застосування будь-яких засобів «про всяк випадок» неприпустимо, так як це може порушити ріст нормальної мікрофлори (лактобактерій), що неминуче призведе до розвитку умовно-патогенних мікроорганізмів (які в умовах достатньої кількості лактобактерій ніяк себе не проявляють ) .Якщо ж є скарги, необхідна консультація фахівця і лише після цього призначення лікування!

Зловживання прокладками і тампонами.

Міняти гігієнічні засоби в період критичних днів необхідно не рідше 1 разу на 2-3 години, так як вони є прекрасним середовищем для розвитку патогенних мікроорганізмів, а у випадку з тампонами - можуть стати джерелом розвитку синдрому токсичного шоку. Використання гігієнічного душа - не менше 2-х разів на день, можливо і більше, але без застосування додаткових засобів.Використання щоденних прокладок вимагає також їх зміни протягом дня, а краще взагалі від них відмовитися, так як жодні прокладки не забезпечують належної циркуляції повітря, як і в випадку з синтетичною білизною, сприяють парниковому ефекту. І, безумовно, можуть стати джерелом алергічних реакцій. Незалежно від використання гігієнічних засобів, зміну нижньої білизни необхідно проводити щодня, а рушники - не рідше 1 разу в 2-3 дня, за умови хорошого просушування після кожного використання.

Волога серветки замінюють гігієнічний душ

Вологі серветки для інтимної гігієни не замінюють використання гігієнічного душу, а є лише вимушеною необхідністю. А в разі неправильного застосування, є ризик інфікування. Рухи повинні бути спрямовані строго спереду назад! Якщо ж є можливість після походу в туалет використовувати гігієнічний душ, краще це зробити!

Головне, дорогі жінки, пам'ятайте - жіноче здоров'я потрібно берегти завжди, а дотримання цих простих правил допоможе запобігти багатьох небажані наслідки і захворювання.