Нагадаємо, у вівторок, 3 березня в Україні зафіксували перший випадок захворювання на коронавірус. Йдеться про чоловіка з Чернівецької області, який нещодавно повернувся з Італії.

На сайті BBC  повідомляють.

Коли наприкінці лютого хворий із дружиною перетинав український кордон, в них перевіряли температуру, але симптомів тоді ще не було. За кілька днів виникли ознаки коронавірусу.

Зараз стан чоловіка стабільний, проте, де саме його лікують, у міністерстві здоров'я не розповідають. У відомстві кажуть, що людей, з якими він контактував, небагато, й всі вони наразі перебувають у самоізоляції. Дружина хворого теж вдома, симптомів хвороби у неї немає.

Мер Чернівців Олексій Каспрук каже, що ситуація в місті під контролем. А що про це думають жителі Чернівців, чи є там паніка?

"Сподіваюсь, полиці не спорожніють"

Деякі чернівчани зізнаються, що звістка про коронавірус їх не надто здивувала.

"Ви серйозно вірите, що це перший в Україні випадок?! Ну, не будьте такими наївними. Це перший офіційно зафіксований випадок. Їх сотні, вже давно завезені на Закарпаття та інші області Західної України", - написала на своїй сторінці чернівчанка Людмила Рогова.

У ЗМІ вже фігурує інформація про спалах коронавірусу в Італії, а в Чернівців та області добре налагоджені зв'язки з цією країною.

Чимало жителів регіону їздять до Італії на заробітки, український кордон щодня перетинають буси з італійськими товарами.

У румунське місто Сучава, що всього у 60 кілометрах від Чернівців, регулярно прибувають лоукост-рейси з Італії.

На українсько-румунському кордоні в людей, які казали, що прилетіли з Італії до Сучави міряли температуру, а чернівчанці Марині, яка також нещодавно повернулася з Аппенін, через три дні після польоту телефонували із Румунії. Запитували про самопочуття, чи немає в жінки ознак грипу.

Чернівчанка Христина твердить, що не вірить, що українцям дають правдиву інформацію про коронавірус:

"Мені страшно, звичайно, інформацію про вірус дізнаюся з телебачення й інтернету. Але чомусь не вірю, що нам розказують всю правду. Потрібно просто бути дуже уважними. Сподіваюсь, полиці в магазинах тепер не спорожніють".

Коронавірус: скільки одужали і як лікуватимуть

Станом на 3 березня у світі зафіксували понад 90 тисяч підтверджених випадків коронавірусу, з них понад три тисячі - летальні. Повністю одужали 48 тисяч людей.

Епіцентром розповсюдження хвороби стало китайське місто Ухань. Звідти вірус розповсюдився по всьому світу - він вже є в США, Ірані, Японії і багатьох країнах Європи.

Читайте також: В Україні зафіксували перший випадок коронавірусу(ОНОВЛЕНО)