фото ілюстративне
До закінчення календарної зими залишилося трохи менше тижня, але в повному розумінні цього слова вона на Рівненщині так і не настала. Не зважаючи на те, що початок лютого врешті порадував снігом та низькими температурами, проте вже в середині місяця зафіксовано історичний максимум температури +12,2. Кінець лютого теж не принесе значних холодів. Абсолютно нетиповими були також грудень з січнем і не лише для Рівненщини.

Загалом не можна сказати, що ці зимові місяці були аномально теплими. Але точно нетиповими для зими. Так у грудні середня температура за місяць перевищила норму на 4 градуси, а у січні – на 3 градуси. Лютий не виключенням (середня температура повітря першої половини місяця вища норми ).

Якщо порівнювати з минулими роками, то окремо такі теплі місяці траплялися. Для прикладу, теплими були січень та лютий у 1990 та 2002 роках. Але так, щоб три місяці поспіль взимку була така висока температура, це мабуть вперше.

Найцікавіше те, що метеорологічна зима цього року поки що не настала. До цього часу ще не спостерігалось стійкого переходу середньодобової температури повітря нижче нуля градусів. Такі температурні показники, які ми зараз спостерігаємо, подібні або до листопада, або до березня. Опадів, також мало. Їх кількість не дотягує до норми: в середньому 40-60 % від норми.

Сніговий покрив був нестійким і утворювався на не тривалий період. Так максимум висоти снігового покриву відмічався наприкінці грудня (3-4 см), в першій декаді січня та на початку лютого 2-4 см.

Найнижча температура цьогорічної зими, станом на сьогодні, відмічалась лише 07 лютого (-13Сº). Це було короткочасне зниження температури. А ось максимальна температура протягом зими декілька разів підіймалась вище історичного максимуму.

Максимуми грудня: 09 грудня в Рівному зафіксовано +10,8 Сº; 17 грудня +13,4 Сº, 18 грудня +12,1 Сº,         24 грудня +9,8 Сº.

Максимуми січня: 15 січня +7,2Сº.

Максимуми лютого: 17 лютого +12,2Сº.

Це було перевищення максимальних температурних показників за весь період спостережень. Така аномалія була відмічена вперше. А ось найнижчі мінімальні температури, на щастя чи на жаль, цьогорічної зими залишилися без змін.

Якщо говорити про причини такої теплої цьогорічної зими, то це однозначно наслідок «глобального потепління» і відповідно зміни загальної циркуляції атмосфери.

Що ж приготувала нам весна 2020 року?

В Центральній геофізичній обсерваторії предбачають, що березень буде незвично теплим. "Ми проаналізували самі теплі зими в Україні і пришли до висновку, що після кожної незвично теплої зими приходить теплий березень", – говорить начальник відділу кліматології Олена Донич.

Для прикладу спеціаліст приводит зиму 1989-90 р. Тоді також було незвично тепло. "І в той рік середня температура березня була +6 +6,5 градусів. Це набагато вище климатичної норми, зазвичай в березні температура біля +1 градуса", – говорить Донич.

Зі слів Донич, у 2020 році закінчується 30-річнний кліматичний період. І якщо порівнювати його з попереднім, то цей був набагато теплішим. "Ми проаналізували січень і виявили, що в цьому циклоні він був на 2,7 градусів теплішим, ніж в попередньому. І з кожним роком потепління наростає."

В то самий час провідний синоптик відділу метеопрогнозів УкрГМЦ Роман Мурмило говорить, що насправді метеорологічна весна в Україні наступила в січні-лютому. "Можна сказати, що зима в Україні закінчилась, не встигнувши початися. Середньодобова температура перейшла відмітку 0 градусів, що є показником закінчення зими. В різних частинах України це стається в січні і в лютому", – говорить Мурмило.

Він також допускає, що середня температура весною буде на 2 градуси вище норми.

Загалом більшість фахівців в один голос говорять, що безсніжна зима може перейти в посушливу весну. "Вегетація рослин почнеться, а води в грунті замало. Зараз слабких рослин 10-15% від загальної кількості, це некритично. Але якщо опадів не буде, то це дуже погано. Це вплине на врожай пшениці, кукурудзи, соняшнику, гороху", – говорить Мурмило.

А директор НДІ гідрометеорології Володимир Осадчий говорить, що в наших ріках сильно зменшилась їх водність. "В цьому році в нас серйозний дефіцит водних ресурсів. Це стосується Дніпра, Дністра, Припяті, Самари, Західного Буга і т.д.", – говорить Осадчий.

А ось фермери уже б’ють тривогу. Згідно їх прогнозів, вони в цьому році можуть зазнати збитків. "Земля суха, води там не має. В колодязях рівень води падає. Я застерігаюся, що багато що нам прийдеться пересівати. Можу точно сказати, що урожая картоплі в цьому році знову не буде. Я такої погоди ще не пам'ятаю, хоча фермерством вже багато років займаюся." 

Читайте також: У Рівному хочуть зобов’язати власників чотирилапих прибирати фекалії