В рамках місячника боротьби з туберкульозом, який розпочинається сьогодні, у Рівному відкрили кабінет огляду людей, які контактують з хворими на туберкульоз. Крім того, обговорили як надалі працюватимуть медики в рамках реформи.

Щороку в Україні вмирають 4 тисячі людей від туберкульозу, приблизно 11 кожного дня. Новий кабінет діятиме на базі комунального підприємства "Рівне нський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр" за фінансової підтримки благодійного фонду.

Що стосується нашого закладу, теж ініціювали багато речей. Перший момент, ми створили обласну програму по боротьбі з туберкульозом, яка зараз знаходиться на громадському обговорені. Другий момент, не менш важливий, є внутрішня розробка співпраці з первинною ланкою, це також важливий момент.

"Сайт OCF TB" - це кабінет огляду контактних осіб хворих на туберкульоз. Медичні послуги пацієнтам надаватиме кваліфікований медичний персонал та лікар-фтизіатр.

Тут було проведено повністю ремонтні роботи. Оснащення негатоскопом, що нам необхідно, меблями, що зручні для роботи працівників комунального підприємства нашого медичного центру, також для соціальних працівників благодійного фонду "Наше майбутнє", - каже лікар-фтизіатр Ірина Полюхович.

Також за допомогою нових приладів для проведення молекулярно-генетичних досліджень мокроти можна отримати результат обстеження на ТБ упродовж 2 годин.

Апарат GeneXpert - це прилад, який на молекулярно-генетичному рівні дозволяє нам виявити мікобактерію туберкульозу і одночасно визначити чутливість до одного з основних туберкульозних препаратів рифампіцин, - розповідає бактеріолог Людмила Кукота.

Згідно з загальноєвропейськими підходами Україна, і в тому числі Рівне нщина буде й надалі впроваджувати пацієнт-орієнтовані моделі надання медичної допомоги та оптимізовувати фінансові витрати відповідно до сучасних рекомендацій ВООЗ. 

Дивіться також: у трьох районах Рівне нщини досі багато хворих на грип