Евакуація Українців з Китаю та протест в Нових Санжарах ось вже декілька днів на вустах у всього світу. Евакуйовані ж говорять, немає нічого кращого аніж повернутись на Батьківщину. В соціальних мережах вони дякують тим, хто щодня піклується та переживає за них.

До медичного закладу в Полтавській області вони під'їхали на автобусах, в яких від каменів розбиті вікна. Це зробили противники обсервації в Нових Санжарах. Нагадаємо, 20 лютого, літаком з Уханю - це центр епідемії коронавірусу - евакуювали 49 громадян України. Люди провели 14 годин в літаку та ще 6 годин в автобусі. До кімнат евакуйовані заселились лише вночі з 20 на 21лютого й тут, на карантині, проведуть 2 тижні.

З ними і очільниця МОЗ Зоряна Скалецька. 

"Перший день пройшов переважно в телефоні. Переважно у вирішенні питань, пов'язаних з організацією роботи екіпажу літака і перевіркою готовності закладів охорони здоров'я Полтави приймати у разі необхідності осіб в інфекційні бокси. Досить інтенсивний день, але вирішення більшості питань відбувалося в телефоні й через видачу певних доручень", – зазначила міністерка.

Крім того, вона зняла короткі ролики про умови в своєму номері: показала робочий стіл з коробками документів, ліжко, санвузол і вид з вікна.

***

Київський журналіст, який знаходиться разом з евакуйованими з Китаю на 14-денному карантин також розповідає про умови проживання. За словами Олександра Махова, живуть всі в однокімнатному приміщенні. Хтось живе по одному, хтось удвох, хтось втрьох.

 Є холодильники і телевізор. У кожній кімнаті є балкон, на який можна вільно виходити. 

"Годують тричі на день. Приносять їжу люди у захисних костюмах, респіраторах, окулярах. Двічі на день оглядають медики. Стан всіх задовільний. Немає нарікань. Гаряча вода цілодобово. Питна вода є.", - пише Олександр на своїй сторінці у фейсбук. 

Медики постійно контролюють стан здоров'я евакуйованих. І пояснюють, як поводитися в санаторії.

З облаштуванням кімнат і їжею взялися допомагати і українці, яким небайдужа доля евакуйованих з Китаю. Адже своїх українці не полишають.

До слова, на Рівне нщині також визначили місця куди будуть направляти людей з підозрою на коронавірус. Про це можете прочитати у матеріалі - Куди направлятимуть підозрюваних на коронавірус у Рівному