На Рівненщині все більше кермувальників активно користуються "Електронним кабінетом водія". Він діє з 2018 року. Там можна зареєструватися в електронній черзі територіального Сервісного центру, замовити індивідуальний номерний знак, обміняти посвідчення водія онлайн та інше. А віднедавна Уряд України представив мобільний додаток Державних послуг "Дія". Першими з'явилися декілька послуг МВС.

Цифрові документи водія в дії. З 6 лютого українцям презентували державний додаток "Дія". Першими стали доступні дві послуги МВС: електронні посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Відповідно у паперовому варіанті ці документи, при наявності в телефоні "Дії", возити з собою не потрібно.

Але зауважу - лише в тих випадках, коли людина керує транспортним засобом в регіоні, де є доступ до інтернету. Через те, що в цьому додатку, як ви знаєте, є QR-код по якому сканує поліцейський QR-код і попадає на той додаток "Дія" на документ, який вами відскановані, - каже заступник начальника РСЦ МВС у Рівне нській області Віктор Залюбовський. 

Однак, поки що не всі водії користуються електронним посвідченням. Віталій має 17 років водійського стажу. Каже, завантажувати додаток "Дія" поки що не буде.

Для того може, хто постійно забуває, то може воно і зручно. А в мене воно постійно з собою, то мені якби так нагоди немає користуватися.

Іншої думки водій - Олександр.

Канешно зручно. Не треба в кишені носить. На випадок, якщо загублю все на місці.

Однак, якщо у вас виникла проблема з електронними посвідченням водія чи свідоцтвом в додатку "Дія". Наприклад, відображається фотографія іншої особи чи відсутні певні пункти. В такому випадку у територіальному Сервісному центрі МВС радять звертатися до них.

До регіональних центрів Рівне нської області на сьогоднішній день від початку запровадження цієї "Дії" звернулось біля тисячі громадян з тих чи інших причин, у яких не підвантажувалося посвідчення водія чи свідоцтво про реєстрацію.

А завдяки електронному кабінету водія Сервісного центру МВС України кермувальники можуть отримати всю інформацію щодо свого транспортного засобу, а також скористатися послугами сервісних центрів МВС онлайн. До прикладу, замовити індивідуальних номерних знаків, записатися в електронну чергу, замовити обмін посвідчення водія.

Тобто відкривши цю послугу, зайшовши в цю послугу, заповнити відповідні віконечка, які там є. Знявши сканкопію посвідчення водія, знявши сканкопію медичної довідки і відсканувавши цифровуфотографію громадянин приходить в Сервісний центр показує квитанцію про сплату і отримує посвідчення водія, - говорить начальник РСЦ МВС в Рівне нській області Валерій Балець.

Якщо немає відсканованої фотографії, зробити це можна у сервісному центрі. А ще в Електронному кабінеті водія можна призначити належного користувача.

І тоді вже всі квитанції про порушення правил дорожнього руху будуть іти безпосередньо водію, а не особі, яка є власником транспортного засобу, яка не керує.

Скористатися електронним кабінетом просто: через єдиний електронний підпис або ж через додаток Приват 24. 

Читайте такожДень Небесної сотні: події, які відбувалися 20 лютого в Україні та світі