Фото ілюстративне
Такі зміни в Обласній програмі.

Буквально "крик душі" у фейсбуці, висловила Любов Бойко, оскільки побачила зміни до обласної програми оздоровлення дітей. В ній зазначено те, що батьки, які супроводжують дітей з інвалідністю вимушені будуть купувати собі путівку. А от для особливих діток вона так і лишиться частково оплаченою.

Це було єдине в нашій області прекрасне, бо дозволило важкохворим діткам вибратися зі своїх квартир і хоч раз в рік виїхати на оздоровлення. Програма тоді запрацювала. Ура! Дітки з важкими діагнозами у супроводі матері змогли оздоровитися. Не усі, звичайно ж. Починали з 10 діток, а зараз це майже 100 важкохворих діток з усієї області. Тепер це прекрасне хочуть знищити! Геноцид просто проти матерів і цих дітей! Поясніть мені, з чого та матір має сплачувати супровід своєї дитини, знаходячись по догляду за хворою дитиною? Ви бачили тих дітей??? Ви бачили тих матерів??? Мати думає де їй взяти на той 21 день підгузники, щоб вистачило. Вона ж не відпочивати туди їде! Ворогу своєму не побажаєш такого відпочинку! Що ви робите? Ви ж прекрасно розумієте, що не зможуть матері оплатити своє перебування в санаторії. Ви зараз лишаєте важкохворих дітей оздоровлення. Це важкі діти, які потребують супроводу і присутності матері цілодобово. Позорники! Не смійте це робити! Бо матері привезуть вам на сесію своїх хворих дітей і лишать вам їх в залі засідання. Вам поперек горла стали ті гроші,які ви виділяєте на усю область для купки важкохворих дітей? Це ж пилинка для бюджету області. Ви і ту пилинку забрати хочете? Нє, ну немає слів, чесно кажучі. Покажіть матерям ту людину, яка ці зміни ініціювала! Совість хоч якась є? З усіх категорій дітей ви обрали саме цю, щоб лишити їх оздоровлення? І нічого не йокне там? Але, щоб йокнуло, то має воно бути!

Втім, в обласній програмі дійсно відбулись зміни і зумовлене це кількома факторами. Один із них це те, що до програми додались витрати з організації оздоровлення та відпочинку дітей з числа закордонних українців, що проживають на території Вармінсько-Мазурського воєводства Республіки Польща, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Також, відпочивати поїдуть діти з числа сімей учасників АТО/ООС Рівне нської області на території Вармінсько-Мазурського воєводства Республіки Польща. Другою причиною є брак коштів і велика кількість діток, що хочуть оздоровитись:

"Обласною програмою передбачено 8 мільйонів гривень на оздоровлення дітей. З них близько мільйона йде на оздоровлення діток з інвалідністю. Скористались послугами минулоріч 63 дитини і відповідно їх матері. Та заяв надійшло понад 180. Ще хоча б 30 діток можна було б оздоровити. Нажаль, більше передбачити коштів цьогоріч нема можливості, " - коментує директор обласного департаменту соціального захисту населення Олексій Шамак.

У Здолбунівському соціальному захисті повідомили про те, що є й інші можливості для оздоровлення таких діток і вони готові поділитись інформацією з мешканцями району.