фото ілюстративне
Микола Кульбіда директор Українського гідрометеорологічного центру каже, що довготривалі прогнози погоди не можуть бути науково забезпеченими.

«Ми можемо говорити лише про тенденції. Якщо я кажу, що весна стає дуже короткою, то значить з десяти наступних весен у восьми тривалість весняного періоду складатиме один місяць. У двох випадках з десяти може бути 2-3 місяці. Підкреслюю, що кажу про тенденцію, а не про прогноз», - розповідає метеоролог для “Главком”

Головний метеоролог України зауважив, що виходячи зі спостережень, зокрема, останніх років можна сказати, що «тривалість літа збільшується дуже суттєво». «Осінь теж затягується навіть до зимових місяців».

Микола Кульбіда наголосив, що на формування погоди біля поверхні Землі впливають багато чинників. «Це, звичайно, космічні чинники, сонячна енергія, про яку ви кажете, ще є озоновий шар, концентрація парникових газів, забруднення довкілля, забруднення атмосфери, яке також має вплив. Думаю, нікому не під силу порахувати все це в комплексі для того, щоб зробити реальний сценарій того, що буде далі», - переконаний директор Українського гідрометеорологічного центру.